Četiri odlična razloga da jedete URME ove zime! Saznajte za šta su dobre



O blagotvornom uticaju urmi na naše zdravlje ne zna se puno, a zapravo ovo slatko voće može nam pomoći da se izborimo sa brojnim tegobama.

Bogate su vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, a čak se veruje da samo jedna urma dnevno može značajno da doprinese izbalansiranoj i zdravoj ishrani.

Snižavaju holesterol

Za osobe koje imaju povišen holestrol urme su idealno voće. Ispostavilo se da ovi slatki plodovi snižavaju nivo lošeg holesterola u telu. Inače, naslage ovih masnoća u arterijama mogu da dovedu do stvaranja krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja.

Jačaju srce i krvne sudove

Ukoliko vam je oslabljen srčani mišić ili imate neku drugu vrstiu srčanih tegoba, jedite urme. Ostavite ih da prenoće potopljene u vodi. Ujutru očistite semenke, sameljite ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su prenoćile. Nekoliko puta dnevno uzimajte kašičicu ove smese kako biste ojačali srce.

Bivoda Bujanovac


Snižavaju pritisak

Urme su bogate su kalijumom, a sadrže vrlo malo natrijuma. Porcija od pet ili šest urmi ima oko 80 mg magnezijuma, minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg ovog minerala dnevno može da snizi krvni pritisak.

Štite od moždanog udara

Zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma, urme su se pokazale kao odlično sredstvo za održavanje zdrtavog nervnog sistema. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može da smanji rizik od moždanog udara za neverovatnih 40 odsto.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *