Sama reč kad se prevede u bukvalnom smislu sa turskog znači „zadovoljstvo za grlo“ pa ne čudi zašto je ratluk jedna od omiljenih poslastica širom Evrope. Postoje razni ukusi i varijante ratluka a ovde možete pogledati odličan recept za domaći ratluk koji sami možete napraviti brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 1,5 kg šećera
- 1,5 l vode
- 250 g gustina
- 1 kesica limontusa
- ekstrakt po želji
- šećer u prahu
- vanilin šećer
Priprema:
U većoj posudi ukuvati šećer sa 7,5 dl vode, gušće nego za slatko. Sa preostalih 7,5 dl vode rastvoriti gustin, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Uliti u sirup pa i dalje kuvati, neprekidno mešajući, oko pola sata.
Pred kraj dodati limuntus i ekstrakt po želji. Najčešće se upotrebljava ekstrakt od ruže.
Ratluk je gotov kada varjača ostavlja trag po dnu suda. Masu izliti u širok i plitak sud i ostaviti je da se ohladi. Zatim masu iseći na kockice, svaku pojedinačno uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.
Prijatno!