III Deo: SVAKO MOŽE POKRENUTI SVOJ BIZNISKonsalting i koučing su postale uobičajene procedure u mnogim područjima, ne samo društvenog delovanja, nego i sasvim ličnog života. Zbog čega su toliko neizbežne? Koliko su ove nove struke, zapravo, zastupljene u Srbiji?

Konsalting, koučing, mentoring, kao i druge tehnike su alati koji služe da se nečiji potencijal otkrije, razvije, stavi u funkciju. U industrijsko doba, kada je čovek vršio ulogu produžene ruke fabričkog postrojenja, fizička snaga, veština i izdržljivost su bili ključni. Danas, kada se nalazimo u dobu znanja, fokus se menja sa, na primer, fizičke snage ili izdržljivosti pojedinca na komunikacijske, liderske veštine, samopouzdanje, emocionalnu, socijalnu inteligenciju. Ograničeni prirodni resursi uz tehničko-tehnološki napredak civilizacije, doveli su do toga da ljudski potencijal kao resurs dođe do posebnog izražaja. S ljudskim resursom je isto kao i s bilo kojim drugim prirodnim resursom. Zahteva da bude otkriven, razvijen – obrađen, stavljen u funkciju stvaranja veće vrednosti za firmu i okruženje. Kao što juvelir u neuglednom kamičku prepoznaje potencijalnu vrednost dragog kamena, vrednost dobija svoju pravu tek nakon brušenja i obrade. Juvelir za obradu dragog kamena koristi neke svoje alate, tehnike i znanja. Ljudi koji se bave ljudskim potencijalima, za njihovo otkrivanje, razvoj i stavljanje u funkciju stvaranja veće vrednosti takođe koristimo naše alate i tehnike: koučing, konsalting, edukaciju i mnoge druge. Ako pogledate internet, sve je više coacheva, što samo potvrđuje da za tu vrstu usluge postoji sve veća potreba. Ne ulazeći u aktualne rasprave o tome da li je neko manje, više ili uopšte kompetentan baviti se koučingom ili što bi trebali biti parametri za kakvoću usluge u toj novonastaloj branši, verujem da će se uskoro odnos tržišta, kvaliteta, odnosno kompetencija uskladiti.

Istražujete intelektualni potencijal i njegovu ulogu u stvaranju kapitala. Pojasnite nam značenje i povezanost ova dva pojma.

U savremenom dobu znanja u kome se nalazimo intelektualni potencijal može postati ključni činioc, kao što su to bili ugalj i nafta u industrijskom dobu. Ta činjenica me je zainteresovala. Kada govorimo o intelektualnom potencijalu, fascinira me to što je neograničen, svima dostupan, može se razvijati, materijalizovati; nevidljivu ideju, viziju, pretvoriti u opipljivu i merljivu vrednost. Recimo, sve čime smo okruženi, pa i računar ili mobilni telefon putem koga možda čitate ovaj tekst, je nekada bio samo nečiji skriveni intelektualni potencijal. Nečija ideja koja se pretvorila u sliku, pa u cilj, plan i tako dalje, sve dok se ideja nije materijalizovala, pretvorila u novu merljivu vrednost. Istraživanjem modela, procesa, zakonitosti koje je potrebno zadovoljiti da bi se taj intelektualni potencijal materijalizovao i pretvorio u merljivu veću vrednost na opšte dobro.

Sa kojim izazovima se susreću preduzetnici u Srbiji?

Realni izazovi s kojima se susreću preduzetnici u našoj zemlji obično ne iniciraju kreativnost i preduzimljivost u rešavanju problema, nego često budu okidač za depresiju, osećaj bespomoćnosti, traženje krivca u državi, ekonomskim krizama itd. Činjenicaje da za vreme poslednje i najveće svetske ekonomske krize nastalo više milionera nego svih godina unazad. Dakle, hoćete li realne pretnje pretvoriti u svoje poslovne šanse zavisi samo od vaše odluke i spremnosti da skrivene potencijale stavite u funkciju.

Na Pčinjskom 017 – PORTALU o ovoj temi pročitajte:

I Deo: SVAKO MOŽE POKRENUTI SVOJ BIZNIS

II Deo: SVAKO MOŽE POKRENUTI SVOJ BIZNIS

IV Deo: SVAKO MOŽE POKRENUTI SVOJ BIZNIS

Nenad Tasić, urednik portala „ PČINJSKI 017   

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

One thought on “III Deo: SVAKO MOŽE POKRENUTI SVOJ BIZNIS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *