INTERVJU: MILICA MILANOVIĆ, kandidat na izbornoj listi ,,ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“, za lokalne izbore u opštini Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Stabilnost jedne države meri se stabilnošću društva, a stabilnost društva meri se stabilnošću pojedinca kao ličnosti.

BUJANOVAC, 20. maj 2020. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – Milica Milanović je rođena je 1990. godine. Živi u selu Levosoju, nedaleko od Bujanovca. Nakon zavšrene Stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, smer ekonomski tehničar, upisala je i završila Pravni fakultet Univerziteta u Nišu. S obzirom da je težila stalnom napredovanju i usavršavanju, nakon dvogodišnjeg pripravničkog staža u pravosudnim organima položila je pravosudni ispit pred Komisijom Ministarstva pravde RS u Beogradu. Trenutno je angažovana na poslovima pravne struke u  JP „Elektroprivreda Srbije“ Beograd, Odseku za tehničke usluge Vranje.

Koji su Vaši planovi, odnosno ideje, za razvoj opštine Bujanovac?

Pre nego što se usredsredimo na konkretno pitanje koja se tiče ideja i planova za razvoj naše opštine, osećam potrebu da kažem da sam počastvovana što mogu biti deo koalicije ispred Srpske napredne stranke – „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“, koalicije koju osim članova Srpske napredne stranke čine i članovi Ujedinjene seljačke stranke, Konzervativne stranke, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta Socijalista kao i Pokreta snaga Srbije. Ovako formirana koalicija predstavlja tim mladih, ali i iskusnih ljudi, dovoljno spremnih, jakih, stabilnih, koji imaju energije da se izbore sa svim problemima i pošastima sa kojima se susreću stanovnici opštine Bujanovac. Takođe bih se zahvalila na ukazanom poverenju,  trudiću se svim silama i neću štetedi energiju i vreme u postizanju vidljivih razvojnih rezultata i boljitka za građane opštine Bujanovac.

Ideja vodilja, pre svega Vlade, zatim Srpske napedne stranke, kao i odborničke liste, jeste razvoj bujanovačke Opštine, kroz izgradnju infrastrukture, vodovodnog snabdevanja, kanalizacije, prečišćavanje otpadnih voda, komunalne delatnosti, odlaganje i sanaciju djubriva, ulične rasvete, sa kojim problemima se generalno susreću sva naseljena mesta na teritoriji Opštine Bujanovac koja nisu bila pogodna za ostvarivanje ličnih interesa, zatim turizma, iskorišćavanjem geografskog položaja i  prirodnih lekovitih potencijala Specijalne bolnice za rehabilitaciju – Bujanovačka banja, u čijoj neposrednoj blizini slobodan prostor bi mogao biti pogodan za rekreacioni centar – akva park, otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta, o čemu su kolege već više puta govorile i koje ideje predstavljaju pojedinačni i timski prioritet.

Foto: Lična arhiva 

Ukoliko budete izabrani za odbornika u Skupštini opštine Bujanovac, za šta ćete se zalagati i kako ocenjujete rad sadašnje lokalne vlasti?

Moj glas u odborničkim klupama, kao glas ispred Srpske napredne stanke, biće usmeren na poštovanje zakona i podzakonskih akata, pravde i pravičnosti, jedinstva, ravnopravnosti i nedisktriminaciji po bilo kom osnovu, pola, vere, rase, nacionalnoj pripadnosti. Svesni smo činjenice da živimo u multietničkoj sredini, gde su zastupljeni stanovnici srpske, albanske i romske nacionalnosti, gde su u organima uprave u upotrebi dva službena jezika, gde u pravosudnim organima svako ima pravo na upotrebu svog maternjeg jezika, gde je zajednički, ravnopravan a ne potčinjen život, život u miru, sreći i blagostanju itekako moguć. Kao predstavnik omladine na ovim prostorima, čije ću interese prevashodno štititi,  boriću se da svaki pojedinac, školarac, student, preduzetnik ima mogućnost da aplicira radi ostvarivanja bilo kog prava koje mu po zakonu pripada, uz poštovanje propisanih kriterijuma, pre svega tu mislim na finansijsku satisfakciju usled osposobljavanja za samostalan rad u struci i finansijsku potporu mladih preduzetnika kojima je neophodna novčana pomoć za otpočinjanje samostalnog biznisa. Malo su poznati kriterijumi po kojima je sadašnja lokalna vlast raspoređivala navedena novčana sredstva i na taj način degradirala studente sa izvanrednim prosekom prilikom skolovanja, sa efikasnim studiranjem, i sa izvanrednim sposobnostima i ambicijama.

Međutim, moje lično mišljenje je da je nenamerno zapostavljeno, odnosno stavljeno u drugi plan ulaganje u društvo, drušvenu svest, kulturu, obrazovanje, rekreaciju i sport, te ću ovim problemima pristupiti sa aspekta društvene solidarnosti i društvene socijalizacije. Stabilnost jedne države meri se stabilnošću društva, a stabilnost društva meri se stabilnošću pojedinca kao ličnosti.

Koliko je bitna uloga lokalne samouprave u smislu stvaranja boljeg ambijenta za mlade i sve građane opštine Bujanovac?

Mlade ljude sa ovih područja je potrebno pokrenuti, motivisati i podstaći da izađu iz konfor zone, oko koje su se ogradili usled nemogućnosti da ulažu u sebe i napreduju u sferama svog interesovanja, usled potiskivanja samopouzdanja, kao rezultat degradacije i favorizacije. Poznato je da je jug Srbije izrodio i oformio veliki broj glumaca, spisatelja, pevača, sportista. Šta je sa novim talentima, šta je sa dramskim, glumačkim školama,  umetničkim, likovnim školama,  muzičkim koncertima, šta je sa bibliotekom „14. Novembar“ u Bujanovcu, da li je lokalna vlast usmerila novčana sredstva za nabavku novih knjiga i obnovnu biblioteke, za rekonstrukciju velike sale u okviru Doma kulture gde mladi ljudi sa ovog područja „na daskama koje život znače“ mogu pokazati svoj talenat, biti otkriveni i predstavljati svoj narod i svoju Opštinu u zemlji i inostanstvu, šta je sa odbojkom, baletom, rukometom, folklorom…?

Veoma je važno društvenu svest podići na nivo da je očuvanje gradskog parka, gradskog zelenila, gradske čistoće, zaštita životne sredine, očuvanje gradskih trgova i spomenika, zatim očuvanje porodice,  pitanje koje se tiče svih nas, a naročito naše dece i našeg pokolenja. Sve ovo se može dosegnuti raznim reklamnim materijalima, tribinama, seminarima, koji će mladima osim sticanja novih poznanstava i iskustava, omogućiti i formiranje novih savremenih vrednosti, kroz prevazilaženje razlika.

U  savremenom svetu, svetu razvijenih tehnologija dostupnost i protok informacija je veoma važan. „Informacija je moć“!!! Verujem da mali broj meštana, sugradjana zna o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, bespovratnim sredstvima koje država obezbedjuje u cilju razvoja poljoprivrede, o besplatnoj pravnoj pomoći, regulisanoj Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći  čiji je cilj da se svakom licu omogući delotvoran i jednak pristup pravdi, koju po Zakonu osim advokata pružaju i  službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.

Sve ovo o čemu sam pričala stoji u korelativnoj vezi sa razvijeniim lokalnim sistemom, razvijenom lokalnom samoupravom, a iz priloženih rezultata sadašnje lokalne vlasti može se zaključiti da je razvoj nedostižan cilj.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Vlada Republike Srbije je izgradila fiskulturnu salu u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Levosoju. Koliko je to važno za mesto u kome živite i šta bi još moglo da se uradi?

Vlada nije zaboravila na jug Srbije, zainteresovana je za razvoj i ovog područja, a u prilog tome govore urađeni projekti među kojima je i izgradnja fiskulturne sale u mom selu Levosoju, selu gde sam završila osnovnu školu,  gde sam rođena i gde živim. Za izgradnju sale, Vlade Republike Srbije je preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojla 385.000 evra, a koju je lično otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naredni stepen razvoja, kojem ću težiti, pored već napred pomenutih prioriteta, jeste izgradnja dečjeg igrališta i sportsko rekreativnog centra, gde bi i deca iz okolnih mesta mogla da zadovolje svoju sreću i dečiji duh, za koji postoji predviđen prostor, urađena projektna skica, te je potrebna saradnja lokalne i republicke vlasti kako bi se izdvojila finansijska sredstva. S obzirom na svoj geografski položaj i plodno zemljište, selo Levosoje pogodno je za razvoj poljoprivrede koja bi se povezivala u klastere i zadruge, putem kojih bi meštani mogli da plasiraju tržištu, kako domaćem tako i stanom, svoje organske proizvode.

Šta biste rekli za kraj našeg intervjua?

Na kraju bih da podvučem, da je Republika Srbija, demokratska zemlja, sa zajemčenim ljudskim pravima i osnovnim slobodama, da svako ima pravo na svoju orjentaciju, da je sloboda izražavanja mišljenja toliko zastupljena da zalazi u lični i porodični život pojedinca, što je za svaku osudu, te da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svakome pružio šansu za uspehom, a na nama je da tu šansu prepoznamo kao naš poziv.

BUDUĆNOST ZAVISI OD NAS!!!Foto: FB Budućnost Srbije Aleksandar Vučic

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *