Iz budžeta izdvojeno 792,5 miliona dinara za izbornu kampanjuNarodna skupština, stranke i koalicije dobiće ukupno 792,5 miliona dinara iz republičkog budžeta za troškove oko izborne kampanje.

Kako mediji prenose, na njihove račune će pre glasanja biti podeljeno ukupno 20 posto ovog iznosa, tj 158,5 miliona dinara a preostalih 80 posto, odnosno 637 miliona, dodeliće se na osnovu dobijenih mandata.

Uslov za dobijanje novca pre izbornog dana jeste da partije polože depozit u iznosu koji im sleduje. Novac neće morati da vraćaju ukoliko osvoje više od jednog procenta glasova a ako su manjinske stranke u pitanju, onda više od 0,2 procenata.

Tačan iznos koliko će koji učesnik na izborima dobijati biće poznat kada se svi izjasne hoće li koristiti novac iz budžeta.

Ukoliko broj lista bude iznosio 20 kao što je to bio slučaj 2016, pet dana pred izbore svakoj od njih biće uplaćeno po 7,9 miliona dinara iz budžeta. Oni koji predju cenzus dobiće oko 2,5 miliona dinara po mandatu a ako jedna lista osvoji polovinu mesta u Skupštini, onda ona stiče pravo na čak 316 miliona dinara, navedeno je iz „Transparentnosti Srbije“.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *