Jutro posle dočeka Nove godine: Kako da preživite mamurluk

Ako ste noćas vodili računa šta, koliko i sa kim pijete, danas ste verovatno manje više ok, ali, ako su sve kočnice popustile i ludovali ste do svanuća… Probudili ste se u paklu. Ako ste u stanju da čitate, bacite pogled, možda vam naši saveti budu od koristi.Sa mamurlukom stvari stoje ovako: ko ne pije, ili vodi računa šta i koliko pije, nema razloga za brigu. Ko „divlja“, ujutru plaća cenu. Vrlo jednostavno.

Dakle, najbolji način da sprečite mamurluk je, naravno, da ne preterujete sa alkoholom. Pošto se to verovatno nije desilo, Nova godina je samo jednom godišnje, naravno, evo šta vam može pomoći da preživite „dan posle“, a koje metode su samo gubljenje vremena.

Neki od tradicionalnih lekova protiv mamurluka stvarno rade, a neki mogu čak i da pogoršaju vaše stanje.

Evo uobičajenih saveta koje možete da zaboravite:

Klin se klinom izbija

Ovo odmah zaboravite. Iako urbana legenda kaže da ćete se mamurlika najlakše rešiti ako sledećeg jutra popijete još alkohola, to je najgluplja stvar koju možete da uradite. Najgori simptomi mamurluka javljaju se kad nivo alkohola u krvi padne na nulu, a ako sledećeg jutra popijete još koje piće, samo odlažete neizbežno. U prvom trenutku imaćete utisak da mamurluk prolazi, ali kad jetra izmetaboliše i taj novi alkohol, biće vam još gore.

Crna kafa

Šolja jake crne kafe može ublažiti osećaj umora i glavobolju, ali to olakšanje je samo trenutno i simptomi mamurluka ubrzo će se vratiti u punoj snazi. Što je još gore, kafa je diuretik, pa pojačava dehidraciju tela što znači da će vam doneti više štete nego koristi.

Masna, pržena hrana

Ako ste jeli jaču hranu pre nego što ste krenuli u provod, to je ok, pošto hrana sa puno masti usporava apsorpciju alkohola, čime zaista može da spreči ozbiljniji mamurluk. Ali, masna, pržena hrana za doručak, dan kasnije, učiniće samo da se osećate još gore, pošto ćete listi onoga što vas već muči zbog prevelike količine alkohola dodati i gastrointestinalne probleme, u vidu gorušice i otežanog varenja.

Sad znate šta ne treba da radite ujutru 1. januara.

Evo šta će vam pomoći.

Jedini pravi lek za mamurluk je vreme

Ako ne nastavite sa konzumiranjem alkohola i u toku dana, simptomi će nestati u roku od osam do 24 sata, a evo šta možete da uradite da biste ubrzali taj proces.

Voda i napici koji sadrže elektrolite

Jedna od najgorih posledica pijanstva je dehidracija. To je i razlog zbog kojeg nas boli glava, imamo vrtoglavicu… Najbrži i najjednostavniji način da to ublažite je da pijete veće količine vode. Osim vode, dobar izbor su i takozvani sportski napici koji će, osim što će ublažiti dehidraciju, pomoći i u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita.

Lekovi protiv bolova

Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako vas uz to boli i stomak ili povraćate.

Jaja

Dan posle lumperajke najbolje je da započnete doručkom koji će uključivati jaja. Jaja sadrže cistein, aminokiselinu koja služi kao moćno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt metabolizma alkohola. Acetaldehid izaziva mamurluk, a jaja ga – razbijaju. Zato navalite na omlet.

Banane

Alkohol, kao u svaki diuretik, smanjuje rezerve kalijuma u organizmu. Banane su bogate kalijumom, i zato će ublažiti simptome mamurluka nadoknađivanjem rezervi kalijuma.

Bistra supa

Ako vam je muka od same pomisli na hranu, pokušajte da se naterate da pojedete bar tanjir bistre supe. To će takođe nadoknaditi izgubljene elektrolite, pa ćete se osećati malo bolje.

Voće i voćni sokovi

Konzumiranje svežeg voća i voćnih sokova će vam pomoći da povratite energiju, nadoknadiće vitamine i druge nutrijente koje je telo ubrzano trošilo u pokušaju da se oslobodi toksina koji se razvijaju kad se u organizmu metaboliše alkohol.

Spavajte

Vreme leči sve, pa i simptome mamurluka. Najbolje bi bilo da se posle doručka i unošenja dovoljno tečnosti lepo okrenete na peti i vratite se u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti (ako imate sreće) kao rukom odnesen.

Ako idete negde na „reprizu“, gledajte da ne reprizirate i mamurluk. Ako ćete već ponovo da pijete, vodite računa da bar pijete i dovoljno vode, recimo čašu vode uz čašu alkoholnog pića.

Mondo.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *