Kako se pravi gibanica



Gibanica nije obična pita sa sirom, niti burek. Postoje razlike u načinu pripreme i kvalitetu sastojaka. Tipično domaće jelo, oduvek popularno, miriše divno kad se peče i još bolje kad se jede. Pravu, domaću gibanicu ne možete kupiti u pekari, ali je zato možete napraviti sami. Malo toga može poći naopako, jer je zaista vrlo lako složiti gibanicu, iako će vas neke domaćice ubeđivati da nije tako. Ako vas ipak ubede da ne znate da je složite, onda je jednostavno „izgužvajte“.

  1. Za pripremu gibanice biće vam potrebni sledeći sastojci:
    • 5 jaja
    • 500 g kora za gibanicu
    • 400 g sira
    • 100 g kajmaka
    • 1 čaša jogurta
    • kisela voda
    • ulje
    • so
  2. Pre svega biće vam potrebne kore za gibanicu. Možete kupiti gotove kore, kojih ima u svakoj prodavnici ili napraviti domaće. Ove druge su svakako daleko bolje, ali su komplikovane za pravljenje.
  3. Napravite smesu od navedenih sastojaka. Sir ćete usitniti viljuškom, tako da ne bude suviše sitan, ali i da ne ostaju veći komadi. Vrsta sira je proizvoljna, ali je najbolji sitni, beli sir (švapski).
  4. Pomešajte sa kajmakom ili sa pavlakom, ako nemate kajmaka. Zatim dodajte jogurt.
    U smesu dodajte jaja. Promešajte da se lepo sjedini.
    Sipajte malo kisele vode, ali tako da smesa ne bude suviše retka.
    Posolite po ukusu. Pripazite da smesu ne presolite. Imajte u vidu da su kajmak i sir možda već dovoljno slani, pa sve treba samo malo dosoliti.
    Od istih sastojaka možete složiti gibanicu ili napraviti gužvaru.

Slaganje gibanice

  1. Uzmite tepsiju u kojoj će se gibanica peći i podmažite je dobro uljem. Tepsija treba da bude nešto dublja.
  2. Napravite premaz za kore kojim ćete mazati svaku koru, da se ne bi slepile međusobno i da bi bile meke i sočne. Premaz napravite od jednakih delova ulja i mineralne vode. Premazujte kore četkicom ili posipajte kašikom i ravomerno premazujte kore.
  3. Podmažite dno tepsije uljem.
  4. Stavite prvu koru, premažite je uljem koje ste prethodno pomešali sa vodom Zatim na isti način stavite još dve kore, ukupno tri.
  5. Preko treće kore stavite nadev, koji ste pripremili od sira, kajmaka, jogurta i mineralne vode.
  6. Ponavljajte na ovaj način, tri kore, zatim nadev, sve dok se ne potroše svi sastojci.
  7. Gornju koru premažite uljem.
  8. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite 45 minuta do sat vremena.
  9. Kada je pečena, gibanica se prekriva pamučnom krpom da omekša i malo se prohladi. Treba da odstoji 15 minuta pre serviranja.
  10. Iseče se na kocke i jede u slast.

Kakopedija.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *