Najbolje namirnice za kraj godine

Fruit, Watermelon, Fruits, Heart, Blueberries


Polako ulazimo u završnicu godine, vreme je sve hladnije, a raspoloženje se menja iz časa u čas. Takav scenario ne treba ni malo da nas čudi, niti zabrinjava, jer dan traje kraće, a samim tim sunčevih zraka i svetlosti je sve manje. Pored toga, u organizmu se dešavaju promene, posebno kad su hormoni u pitanju. Na sreću, postoje namirnice koje nam mogu pomoći da povratimo elan i pozitivnu energiju.

Jesenja sezona na trpezu donosi topla i mirisna jela i napitke. Čorbe od povrća, potaži, džemovi i vrući kolači iz rerne greju telo i dušu. Naravno, najbolje je birati sveže namirnice, te jesti sezonsko voće i povrće, a kada nismo u prilici, tu je zimnica. Nutricionisti nam savetuju da u ovom periodu godine izbegavamo slatkiše, alkoholna pića, hleb, testenine, kao i pirinač. Razlog je jednostavan, u sebi sadrže šećere koji utiču na krvni pritisak i tromost.

Svi želimo da zimsku sezonu provedemo aktivno, te oscilacije u raspoloženju i kilaži svedemo na minimum. Na sreću, imamo verne saveznike u tome, i to u vidu namirnica bogatih vitaminima, mineralima i amino kiselinama. One pozitivno deluju na rad mozga, pa ih treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. U redovima koji slede, otkrijte super hranu za zimu. Nadamo se da ćete prigrliti ovo voće i povrće već danas.

  • Orasi


Ovo koštunjavo voće predstavlja izvor dobrog raspoloženja. U sebi sadrže triptofan, amino kiselinu koja podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće. Pored toga, u njima se kriju i masne kiseline i minerali, kao što su kalijum i magnezijum. Oni poboljšavaju funkcionisanje nervnog sistema.

  • Banane


Kao i orasi, i banane sadrže magnezijum i kalijum. Njihovim unosom smanjujemo osećaj umora. Takođe, ovo voće sadrži i esencijalne kiseline i triptofan, te nam obezbeđuje pozitivnu energiju, kada je ponestane.  

  • AvokadoMožda vam je već poznato da je avokado bogat dobrim mastima, Omega 3, 6 i 9 kiselinama. One povoljno utiču na nervni sistem. Za razliku od gorenavedenih namirnica, ovo voće u svom sastavu ima tirozin, koji telu pruža elan.

  • Spanać


Spanać našem organizmu pruža vitamin B, koji je zadužen za održavanje energije. Kao i avokado, ovo povrće sadrži tirozin, te nam donosi uravnoteženost i smanjuje napetost. Kada je spanać često na meniju, dopamin, norepinefrin i adrenalin, poznati neurotransmiteri, rade nesmetano.

  • Jaja


Jaja u sebi sadrže holin, supstancu koja umanjuje emocionalnu napetost. Tajna je u serotoninu, koji se luči. Ne treba zaboraviti ni značaj cinka i vitamina B grupe. Oni takođe pomažu organizmu da se izbori sa umorom.

City Magazine

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *