Nedimović: Namirnica u Srbiji ima dovoljnoMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović poručio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je potražnja porasla tokom pojave virusa korona.

Rekao je da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da naša zemlja ima određenu količinu brašna i za izvoz i za uvoz u zemlje regiona. Podseća da je velika potražnja za kvascem koji se uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske, pa je zato pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana proizvedeno 240 tona kvasca.

– U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara, onda je krenula distribucija u trgovinskim lancima širom zemlje i u Prijepolju, Leskovcu, Pirotu, Valjevu… Ovim smo pokazali da ono što je bio uvozni proizvod, sada postaje proizvod koji ćemo moći da izvozimo – rekao je Nedimović.

Ministar podseća da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo portiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *