Ovi napici važe za zdrave, ali… trebalo bi da znate i ovoO jabukovom sirćetu i kombuci se govori kao da su maltene magični napici, i istina je da oni dobro deluju na opšte zdravlje. Međutim, stomatolog Endži Lang kaže da vaše oralno zdravlje za to plaća cenu.

„Neki zdravi napici su za zube štetniji od bombona. Razlog tome je kiselost mnogih napitaka, koja može da uništi zubnu gleđ“.

Ona upozorava da neki zaslađeni napici mogu da sadrže šećera koliko i celo pakovanje bombona, a evo šta ona kaže, koji sve napici sabotiraju zdravlje vaših zuba.

Topla voda sa limunom

Iako se već godinama govori o ovom napitku koji može da pokrene varenje i osveži vas, topla voda sa limunom vam polako „razjeda“ zuba.

„Dodavanje limuna u toplu vodu dodaje i limunsku kiselinu, zbog čega voda postaje kisela. To vremenom oštećuje zubnu gleđ i meko tkivo ispod gleđi“, kaže stomatolog.

S obzirom na to da dopla voda ubrzava negativan efekat limunske kiseline, savetuje da umesto toga pijete hladnu vodu sa limunom, i da je popijete brzo.

„Isperite usta vodom nakon toga i koristite slamku“, dodaje dr Lang.

Jabukovo sirće

„Ako pijete jabukovo sirće, zubi će vam postati žuti, tanji i lakše će se lomiti“, upozorava stomatolog. Razlog tome je što je sirćetna kiselina previše kisela za zube, pa dovodi do njihove erozije i „razgradnje“.

Ukoliko već želite da ga pijete, popijte ga brzo i nakon toga odmah isperite usta vodom.

Veterinarska Stanica Bujanovac


Kombuha

Ovaj napitak je jako dobar za vaša creva i zdravlje, ali nije za zube. Naime, kombuha sadrži nekoliko kiselina – poput sirćetne, glukonske, mlečne – zahvaljujući fermentaciji čaja.

„pH vrednost kombuhe je oko 2,5 do 3,5, a to je veoma kiselo i oštećuje zubnu gleđ“.

Njen savet je da kombuhu pijete na slamku kako bi manje dolazila u kontakt sa zubima i posle toga isperete usta.

Mineralna voda

Ona ne oštećuje toliko zube kao topla voda sa limunom ili gazirani napici, ali ipak je loša.

„Proces karbonizacije snižava njenu pH vrednost i čini je kiselom“, kaže dr Lang, dodajući da je efekat još veći kada je pijete hladnu.

Savetuje da kiselu vodu pijete kada je sobne temperature i da je pijete na slamku.

Voćni sokovi

Stomatolog ističe da većina voćnih sokova sadrži dosta šećera, što, kao što već znamo, doprinosi pojavi karijesa. Čak i oni bez šećera mogu da oštete zube jer imaju veliku kiselost.

„Većina ovih napitaka sadrži i vitamin C, što je askorbinska kiselina i dodatno povećava erozivni potencijal napitaka“.

Ako baš volite ove sokove, pijte ih na slamku i nakon toga isperite usta vodom, a pazite i na to koliko šećera sadrže.

Na kraju, ističe da čaj i kafa nemaju tako nisku pH vrednost – oko pet pH – ali dehidriraju usta i smanjuju proizvodnju pljuvačke, koja je važna za neutralizaciju kiseline. S druge strane, sadrže antioksidante i polifenole, koji štite zube i desni.

„Nema potrebe da ne pijete čaj i kafu. Samo isperite usta vodom nakon toga, izbegavajte šećer i redovno idite kod zubara“.

Mondo.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *