Sa maskom ili bez nje – kolika je verovatnoća zarazeNe treba misliti da je dovoljno da zaražena osoba nosi masku – čak i tu postoji verovatnoća prenošenja koronavirusa od pet odsto, navela je Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Mera obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na snazi je od jutros u Beogradu, Vranju, Kragujevcu i Novom Pazaru. Darija Kisić Tepavčević je govorila o verovatnoći prenošenja koronavirusa u slučajevima kada ljudi, koji se nalaze u prostoriji na distanci manjoj od jednog metra, nose ili ne nose maske.

Prema istraživanjima, ukoliko se u jednoj prostoriji nalaze osoba koja ima virus i osoba koja je osetljiva, i ukoliko niko od njih ne nosi masku i nalaze se na udaljenosti manjoj od jednog metra – verovatnoća zaražavanja je minimalno 70 odsto, a može biti i do 80 procenata.

„Ukoliko samo rezervoar zaraze nosi masku, verovatnoća je pet odsto, a ukoliko obe osobe nose masku, verovatnoća je manja od jednog procenta“, navela je Kisić Tepavečevićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ne treba misliti, kako je podvukla, da je dovoljno da zaražena osoba nosi masku – čak i tu postoji verovatnoća prenošenja od pet odsto.

Kisić Tepavčevićeva je istakla da, ukoliko od danas svi počnu da se ponašaju odgovorno i savesno, za očekivati je da se u narednih 10 do 14 dana značajno smanji transmisija virusa u Srbiji.

RTS

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *