Stanojević: Manipulacije o trajnom naseljavanju migranataNačelnik Uprave granične policije MUP-a, Miljan Stanojević, istakao je danas, zarad istinitog informisanja javnosti, da su tvrdnje pojedinih političara o navodnom trajnom naseljavanju Srbije migrantima čiste manipulacije, koje se iznova iznose već godinama.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je pre više od dve godine u odgovoru na poslaničko pitanje Marije Janjušević iz Dveri da je u periodu od jula 2011. do januara 2017. ukupno 618.412 stranih državljana izrazilo nameru da traži azil u Srbiji. MUP je u istom odgovoru naveo i da je svega 88 stranih državljana dobilo azil u Srbiji i to u periodu od aprila 2008. do januara 2017, dakle za gotovo devet godina“, naveo je Stanojević u izjavi za javnost.

Uprkos jasnom odgovoru, ukazao je on, pojedini političari i tada su obmanjivali javnost, kao i danas, tvrdeći da se 618.412 migranata trajno naseljava u Srbiji, iako je svima apsolutno jasno da Srbija migrantima nije krajnja destinacija, već tek jedna od država kroz koju prolaze na putu ka Zapadnoj Evropi.

„I sami autori ovih obmana to praktično potvrđuju navodeći danas da je u 2019. u Srbiju došlo oko 12.000 migranata i da ih se trenutno u našoj zemlji nalazi oko 6.800. I otuda je svakako jasno da u njihovim tvrdnjama o trajnom naseljavanju 618.000 migranata, koje uporno najavljuju već dve godine, nema ni zrna istine“, kazao je načelnik Uprave granične policije.

Takođe, istakao je Stanojević, navodi o masovnom vraćanju migranata u Srbiju iz zemalja EU potpuno su apsurdni, s obzirom da se vraćanje državljana trećih država u Srbiju obavlja po Sporazumu o readmisiji sa EU, potpisanim u Briselu još u septembru 2007.

Njime se, kako je objasnio, detaljno propisuje da se povratak može realizovati samo uz ispunjenost propisanih uslova.

„Na kraju, istakao bih da smo svakako svi u Srbiji svedoci da se niti masovna naseljavanja migranata niti masovna vraćanja nisu dogodila, niti se događaju“, naveo je načelnik Uprave granične policije MUP-a.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *