Vučić o Kosovu: Moraće, ipak, i Srbija da se pita…Moraće nešto, ipak, i Srbija da se pita, kad je reč o Kosovu i Metohiji, poručuje predsednik Aleksandar Vučić.

Izjava dolazi povodom nastojanja članica EU da se ubrza rešavanje kosovskog pitanja i činjenice da sugerišu Srbiji šta bi trebalo tim povodom da uradi.

„Svaki rodoljubivi čovek u ovoj zemlji bi voleo da mi odlučujemo o svojim pitanjima i pravima. Oni kažu ‘vi ćete ovo ili ono’, a onda samo možete da se nasmejete i ugrizete za jezik. Lepo je što su oni sve odlučili, ali za nešto će, ipak, morati da se pita i Srbija“, rekao je predsednik Vučić.

Podsetio je da će, na kraju, građani i rukovodstvo Srbije, kao nezavisne i suverene zemlje, donositi odluke.

Srbija, kaže, mora da razgovara sa svima, ali treba da znamo na čemu EU zasniva svoj optimizam kada želi da ubrza proces rešavanja kosovskog pitanja.

„Ja do sada nisam video nikakav predlog. Realno je da sednemo i razgovaramo, ali da ne postoje nikakve takse, niti ograničenja. Ja sam spreman uvek, meni je država važnija od strančkih i drugih pitanja“, rekao je Vučić u Novom Pazaru odgovarajući na pitanja povodom Lajčakove najave da bi do kraja juna mogao da se nastavi dijalog sa Prištinom i da članice EU žele da se proces ubrza.

Vučić je ponovio da su se uvek velike sile mešale u naše unutrašnje stvari i zato je ponovio svoj stav da Balkan treba prepustiti balkanskim narodima.

Podsetio je, inače, da su dva srpska velikana zbog takve politike stradali u prošlosti – kralj Aleksandar i Svetozar Marković.

Upitan za stav EU o nepromenljivosti granica, on je ironično primetio:

„Hvala im na granicama, nisam znao da ce tako snažno da podrze integritet Srbije“, povodom činjenice da Srbija kao članica UN ima svoje međunarodno priznate granice, koje su, međutim, dovedene u pitanje upravo priznavanjem tzv. Kosova i od zemalja članica Evropske unije.

„Kao što su se oni pravili naivni, možemo i mi da se pravimo naivni narednih sto godina“, dodao je.

Ipak, kaže, nije siguran da to svima odgovara.

„Zato sam predlagao kompromisno rešenje, ali vidim da oni nisu spremni o kompromisima da razgovaraju“, zaključio je Vučić.

B92

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *