Za ljubitelje povrća: Zapečeni karfiol i brokoli sa bešamelom i sirom



Pravo jesenje jelo – topla musaka od povrća u finom sosu sa sirom.

Napravite je već danas, priprema je moguća i sa svežim, i sa smrznutim povrćem.

Sastojci:

400 grama karfiola
400 grama brokolija
700 mililitara mleka
Dva čena belog luka
Pet kašika brašna
Pet kašika maslaca
Malo muskatnog oraščića
150 grama tvrdog sira
So, biber

Bujanovacka Banja


Priprema:

Ako koristite sveže povrće, operite ga i isecite. Sveže ili zamrznuto, dalje je priprema ista – blanširajte ga u posoljenoj, ključaloj vodi pet minuta, a zatim ga ocedite.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a u šerpi na srednjoj vatri propržite sitno seckani beli luk na maslacu. Dodajte brašno, dobro izmešajte i pustite da se prži jedan minut. Zatim dolijte mleko i uz stalno mešanje kuvajte dok ne dobijete gust sos. Začinite ga solju, biberom i muskatnim oraščićem, i izrendajte polovinu količine sira u sos.

Povrće poređajte u posudu za pečenje, prelijte sosom i pospite ostatkom rendanog sira. Pecite u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.

Mondo,rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *