14. godina bez “makedonskog Pavarottija”


Na današnji dan pre 14 godina napustio nas je izuzetno talentovani i jedan od najlepših i njaboljih vokala u regionu. Miljenik svih generacija, Toše Proeski poginuo je u 26. godini u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Toše, poznatiji još i kao makedonski Pavarotti i Makedonac anđeoskog glasa, je za vreme svoje karijere snimio deset albuma, a njegove pesme su bile popularne širom regije među svim generacijama.

Poslednji album na kom je radio bio je “Igra bez granica”, a posle njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pesmama: “The Hardest Thing”, “So ljubav ot Toše” na engleskom jeziku te “Još uvek sanjam da smo zajedno”.

Studirao je solo pevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a svoj glas nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pevanja Williama Raya koji je podučavao i Luciana Pavarottija. Nažalost, do diplome na skopskoj Muzičkoj akademiji nedostajala su mu dva ispita, koje je planirao polagati na proleće 2008., ali ga je u tome sprečila tragična smrt. Piše Klix.

UNICEF ga je 2004. godine imenovao ambasadorom dobre volje, nakon čega je snimio pesmu “Za ovoj svet (This World)”. Takođe, zbog brojnih humanitarnih nastupa dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze. Međutim, čak i pored brojnih priznanja koja je dobio, ostao je izuzetno skroman. Pamtimo ga po izuzetnoj izjavi: “Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”.

U njegov rodni grad Kruševo se dan nakon njegove smrti slio veliki broj obožavatelja iz svih delova Makedonije i regiona, što je tradicija koja je ponovljena svakog 16. oktobra i 25. januara od njegove smrti, a koja će se, bez sumnje, nastaviti i ove godine.

Foto: Informer

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *