20 namirnica koje su mnogo korisnije kada se jedu zajedno

Paradajz i bosiljak, vino i sir, dinja i pršuta –  namirnice koje su, bukvalno, stvorene jedne za druge.  Kombinujući ih u jednom tanjiru mi izvlačimo maksimum koristi.

Dijetolozi tvrde način ishrane koji uključuje ove namirnice, pomaže nam efikasnije apsorbovanje hranljivih sastojaka.

Na osnovu njihovih preporuka, prikupili smo najbolje kombinacije namirnica u smislu hranljive vrednosti i njihovog lakšeg varenja. Evo, ovo su neki od njihovih najboljih saveta.

Pravilno kombinovanje namirnica:

  • Karotenoidi i zdrave masti: salata i maslinovo ulje

Mast pomaže da vam telo apsorbuje 3 puta više karotenoida kao što su likopen, beta-karoten, antioksidanti.

  • Gvožđe i vitamin C: biftek i brokoli

Gvožđe koje se nalazi u bifteku biće lakše apsorbovano u vašem telu ukoliko budete uneli hranu bogatu vitaminom C.

  • Gvožđe i cink: divlji pirinač i beli luk

Apsorpcija gvožđa i cinka u vašem telu će biti uspešnija uz korišćenje divljeg pirinča i belog luka.

  • Vitamini B I C: jagode i zrna pahuljica

Uz cela zrna pahuljica moze se dodati voćni jogurt bez masti.

  • Gvožđe i Vitamin C: Tofu sir i Paprika

Paprika sadrži vitamin C više nego narandža i pomaže u izgradnji gvožđa. Dodavanjem paprike u jelu i korišđenje tofu sira pomaže telu da lakše apsorbuje gvožđe iz pasulja.

  • Vitamin D i zdrave masti: kupus i losos

Mešanje vitamina D sa masnom ribom: lososom, pastrmkom ili sardinama povećava se unos vitamina D.

  • Karotenoidi, vitamin A i zdrave masti: avokado i paradajz

Masti iz avokada čine da vitamin A i zdrave masti u paradajzu budu još jače.

  • Proteini i ugljeni hidrati: kikiriki puter i banane

Mešavina proteina i ugljenih hidrata pomaže kod obnove tela i izgradnje mišićnog tkiva nakon napornog rada i umora.

  • Piperin: kari u prahu i crni biber

Piperin, glavni alkaloid iz crnog bibera pomaže da telo apsorbuje hranljive materije i supstance koje se nalaze u kariju.

  • Antioksidanti: Zeleni čaj i limun

Limunov sok povećava efikasnost antioksidanata (Katehina) koje vaše telo dobija od zelenog čaja.

Izvor: uspesnazena.com

Foto: pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *