22.oktobra 2009.godine Majkrosoft zvanično pustio u prodaju operativni sistem Windows 7

Kompjuteri su ušli u naše živote već krajem 20.veka i danas je prosto nemoguće zamisliti život bez njih. Ljudi ih koriste u različite svrhe, za posao, zabavu i razonodu. Njihova evolucija je veoma brza i za kratak period su dosta napredovali, kako po izgledu, dimenzijama, hardveru i softveru.

Od svake naredne generacije očekivalo se sve više i više. Što se tiče operativnog sistema na njima, ako bismo se vratili na početak 21.veka videli bismo da je Windows 2000 dobio svog naslednika već krajem naredne 2001.godine a to je bio Windows XP. Sledeći u nizu je Windows Vista koji se na tržištu pojavio početkom 2007.godine i od koga se dosta očekivalo ali i on je već 22.oktobra 2009.godine zvanično dobio naslednika pod imenom Windows 7.

Windows 7 je dobio nove funkcije, i za razliku od Windows Viste, imao je pozitivne kritike, tako da je Majkrosoft sa njim postigao veliku uspeh.

U početku, kada je počela najava novog operativnog sistema Windows 7 postojala je bojazan jer njegov prethodnik nije baš dobro prošao. Glavni razlog bojazni je bila ta što je hardverska zahtevnost bila veća od prethodnih operativnih sistema, a to je značilo dodatna ulaganja u računar ili kupovina novog.

Njegov naslednik došao je krajem 2012.godine kao Windows 8, a novi Windows 10 već sredinom 2015.godine. Nedavno se pojavio i najnoviji Windows 11 koga od šire upotrebe sprečavaju novi zahtevi koje trenutno ispunjavaju samo najnoviji računari.

Podrška za opertivni sistem Windows 7 istekla je 14. januara 2020. godine.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *