23. oktobra 1789.godine rođen je Dimitrije Davidović


Na današnji dan 1789.godine rođen je naš poznati novinar, političar, diplomata i ustavopisac. Mnogo toga je uradio za svoj srpski narod u toku prve polovine 19.veka. Rođen je u Zemunu, u kući koja se i danas može videti. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima.

Studije medicine počeo je u Pešti a nastavio u Beču. Od 1813.godine pokreće “Novine serbske” u Beču, i one su izlazile do 1821. godine.

Kasnije se vraća u Srbiju, gde se približio knezu Milošu Obrenoviću i postao jedna od najvažnijih ličnosti. Politikom se bavio uspešno, nakratko je bio i ministar unutrašnjih poslova i prosvete.

Ono što je možda i najzaslužnije zašto je ostao upamćen u istoriji je pisanje Sretenjskog ustava, koji je usvojen februara 1835.godine u Kragujevcu, po uzoru na francuski i belgijski. Ovaj ustav bio je veoma liberalan za vreme u kome je pisan, njime je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao što je pravilo i danas u ustavnim i demokratskim državama.

Naslovna strana Sretenjskog ustava

Ustav je zbog ogromnog pritiska od strane velikih (feudalnih) sila – Turske, Austrije i Rusije, ukinut već posle 55 dana. A i knez Miloš nije imao ništa protiv jer je ovaj ustav ograničavao njegovu vlast.

Sretenjski ustav je prvi moderni srpski ustav i jedan od prvih demokratskih u Evropi. Kada to znamo onda nam nije čudno zašto je izvršen takav pritisak od strane velikih sila za njegovo ukidanje.

Posle ovih događaja Davidović pada u nemilost kneževu, povlači se u Smederevo gde uskoro 1838.godine umire.

Foto: wikipedia

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *