U Vranju se otvara Obrazovno-naučni centar „Ćoška-Rista Stajić“

Foto: Pčinjski 017 Portal

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra „Ćoška-Rista Stajić“ u Vranju.

Ta ustanova će, između ostalog, delovati tako da će povezivati obrazovanje sa privredom, kao i nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama. U uslovima stalno rastućih potreba na tržištu, posebno kada je reč o radnoj snazi. Centar se profiliše kao mesto kontinurianog razvoja talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta u oblasti medicine, hemije, fizike i matematike. Stoji na sajtu grada Vranja.

Centar izvrsnosti je državni projekat za koji Grad Vranje obezbeđuje idejno rešenje, urbanistički projekat i lokacijske uslove, dok je investitor Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Reč je o projektu koji je od velike važnosti za ceo kraj. Na više od 8.000 m2 prostiraće se učionice sa kabinetima, laboratorije, ali i spa centar, restoran, kafić i smeštajni kapaciteti sa blizu 150 ležajeva. Centar je osmišljen kao samoodrživ projekat, tako da će dodatni sadržaji imati pre svega komercijalnu komponentu da bi se kao takav finansirao i bio održiv“, izjavio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Centar je ime dobio po Risti Stajiću, velikom dobrotvoru koji je novčano pomagao pitomce Amerikanskog vaspitnog doma za srpsku ratnu siročad u Vranju. Pre 1930. godine on je jedinoj osnovnoj školi u Vranju poklonio hektar zemljišta u izletištu „Ćoška“ za odmor i rekreaciju učenika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *