31. MAJ – SVETSKI DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

U svetu se 31. maj obeležava kao Svetski dan borbe protiv pušenja . Svetska zdravstvena organizacija WHO je prvi put 31. maja 1987. obeležila dan borbe protiv pušenja. Procenjuje se da u svetu puši više od tri milijarde ljudi. Prema podacima Svetske  zdravstvene organizacije od posledica pušenja u svetu umire oko  6 miliona ljudi svake godine. Zbog posledica štetnog delovanja duvana svakih osam sekundi u svetu umire jedan čovek.


Duvanski dim sadrži preko 4.000 različitih hemijskih supstanci, među kojima su najštetniji po ljudsko zdravlje:

– nikotin (stvara zavisnost organizma)

– katran (kancerogeni agens uzročnik razvoja  raka bronhija, grkljana,   jednjaka,  usne duplje, pluća, želuca, bubrega, mokraćne bešike, pankreasa )

– iritansi (dovode do pojačanog stvaranja sluzi, oštećuju funkciju cilijarnog epitela, sužavaju bronhiole i dovode do razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća)

-ugljen-monoksid (pospešuje stvaranje ateroma povećanjem propustljivosti zida krvnih sudova za holesterol i dolazi do razvoja bolesti srca i krvnih sudova).


Štetno dejstvo duvanskog dima uzročnik je brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i krvnih sudova (srčani udar, moždani udar, bolesti periferne cirkulacije), kancerogena oboljenja, respiratorne infekcije i astma, neplodnost i drugo.  


Svaki pušač treba da bude svestan svoje odgovornosti jer duvanski dim ne šteti samo njemu već i osobama iz njegovog okruženja, a posebno odojčadi i maloj deci.


Podizanje svesti o ovom masovnom problemu i pojavi, kako mladih, tako i starih, ima za cilj da se smanji broj obolelih i umrlih od posledica pušenja i da se svaka cigareta zameni boravkom u prirodi i zdravim životnim navikama.  

Piše: Lidija Nedić, profesor biologije 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *