Zajednička saradnja i izleti OŠ „Bora Stanković“ u Klenikama i OŠ „Sami Frašeri“ iz Lučana


U okviru projekta „NaŠ grad, naše škole“, Osnovne škole „Bora Stanković“ u Klenikama i „Sami Frašeri“ iz Lučana, organizovali su posetu značajnijih lokacija našeg kraja.

Cilj projekta je razvijanje međusobne saradnje škola u sprovođenju interkulturnih aktivnosti u školama i javnim prostorima u Bujanovcu. Upoznavanje srpske i albanske kulture koja će voditi izgradnji razumevanja, uzajamnog poštovanja i dijaloga među grupama koje pripadaju različitim kulturama.

Obe škole okupile su se oko ideje da kreiranjem dvojezične brošure svaka partnerska škola istraži i predstavi neku od turističkih i kulturnih znamenitosti, da izgradi fleksibilan stav prema različitim kulturama, i da podigne svest o predrasudama, toleranciji (netoleranciji) i diskriminaciji među učenicima.

Projektom su obuhvaćeni učenici, nastavnici i roditelji obe škole.

Kako bi se brušurama što verodostojnije predstavile lepote ovog kraja organizovani su izleti za učenike.

Prvi izlet realizovan je 24.05.2022. godine u okviru kog je posećen lokalitet „Kale“ u Krševici, gde su učenici mogli da se upoznaju sa istorijom građevine na čijim iskopinama se radilo i čije otkriće dočarava period daleke istorije između grčkog i keltskog sveta.

U daljoj organizaciji projekta, posećen je „Vražiji kamen„, prirodni fenom udeljen 5 kilometara od opštine Trgovište.


Polazna tačka u okviru drugog izleta koji je realizovan 27.05.2022. godine bila je Bujanovačka banja.


Bujanvačka banja je poznato lečilište i mesto za rekreaciju na ovom prostoru, gde se leče i rekreiraju ljudi svih nacija.

Učenici i nastavno osoblje obeju škola prošetali su celim terapijskim blokom gde su od zdravstvenog osoblja Banje bili upoznati o konkretnim terapijama koje se sprovode u ovom lečilištu.


U istom danu učesnici projekta posetili su i okolinu Velikog Trnovca koja je poznata i po izletištu na reci „Kod zida“. Džamiju koja ima značaj ne samo za lokalno stanovštvo gde jedan dosta veliki broj meštana vrši verske obrede svakog dana, već je mesto dolaska velikog broja turista.

Školski projekat se sprovodi u sklopu projekta “Naš grad, naše škole” koji realizuje Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u partnerstvu sa Grupom 484, kao i sa 11 partnerskih škola u opštini Bujanovac uz podršku “ Pestaloci dečje fondacije“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *