Rečenice koje negativno mogu uticati na razvoj samopouzdanja kod deteta

Roditelji su skloni tome da potcenjuju snagu reči. I danas, mnogi će reći da su ih njihovi roditelji vređali i strogo kažnjavali i da su “zbog toga izrasli u dobre ljude”. To je, naravno, vrlo diskutabilno jer – ko još za sebe misli da nije izrastao u dobrog čoveka?

Dakle, ono što su naši roditelji radili, kad pogledate svet oko sebe i odrasle ljude koji ga čine, možda i nije baš bio najbolji metod odgoja. Deca upijaju sve, poput sunđera. Pa tako stav roditelja i odnos prema detetu u detinjstvu često ima presudan uticaj na fizičko i emocionalno stanje buduće odrasle osobe. Piše Sensa.

Pročitajte još:

One fraze koje su naše mame govorile, a i mi danas ponavljamo, a koje ili urušavaju naš autoritet ili kvare odnos sa detetom i ruše mu samopouzdanje, mnogi roditelji koriste i danas.

Ovo su neke od njih.

Sve ću reći tvom ocu

Šta dete čuje: “Tata i ja smo na jednoj strani, a ti si na drugoj. Osim toga, ja nemam način da rešim ovaj problem, ne mogu da se izborim, pa moram da se obratim tvom tati da on to reši.”

Posledice: Dete je uvereno da otac veruje isključivo majci i da ono nema nikakvu šansu da objasni svoju stranu priče. Ostaje usamljeno, a s druge strane gubi poštovanje prema majci koja nije sposobna da sa njim uspostavi komunikaciju i reši situaciju.

Savet: Ako je važno da prenesete informacije ocu, pitajte da li je dete spremno da mu kaže sve. Naučite dete da prizna svoje greške i budite strpljivi i iskreni.

Ništa nije vaše, sve smo tata i ja kupili od svog novca

Šta dete čuje: “Ni ta tvoja igračka koju toliko voliš i ne odvajaš se od nje nije tvoja i ako ja to poželim, mogu da ti je uzmem. I ti tu ništa ne možeš.”

Posledice: Omiljene stvari postaju glavni predmet ucenjivanja, a deca shvataju da su materijalne važnije od bilo čega drugog jer, ako se dobro ponašaju imaće ih, ako se ne ponašaju dobro, neće.

Savet: Najvažniji zadatak roditelja je da pokažu detetu da ga vole i da nikakve igračke, materijalne stvari niti bilo šta što se novcem kupuje to ne može promeniti. Materijalne stvari nikad ne smeju biti predmet ucene i ne smeju se stavljati na tron na taj način.

Ne možeš ti to, još si mali

Dovoljno je da pet minuta provedete u parkiću da biste bar jednom čuli ovu rečenicu upućenu detetu koje pokušava da oponaša stariju decu i popne se uz tobogan ili penjalicu.

Ono što dete čuje: “Nema smisla pokušavati. Upornost ti se ne isplati, nećeš uspeti.”

Posledice: Ovakvom „brigom“ oduzimate detetu priliku da nauči nešto novo. Dozvolite da pokuša da se popne, a vi budite uz njega. U suprotnom, kad odraste, ne može biti samostalan, a jedino u šta će biti siguran je neuspeh.

Savet: Važno je da dete shvati koju ulogu ima u porodici, i da mu se daju zadaci koje može da izvrši uz trud i napor. Ako nekad i ne uspe, to je u redu. Nije u redu zabraniti mu svaki pokušaj koji vam se čini neprimerenim uzrastu. Budite tu, budite podrška. Neće uspeti 10 puta, pa će 11. put napraviti korak napred. I osetiće tu sreću zbog uspeha.

Zašto 4+, a ne 5?

Šta dete čuje: „Ne ispunjavaš moja očekivanja. Da si dobar i vredan, sigurno bi dobio 5.”

Posledice : Odrasli brzo zaboravljaju kakav je osećaj biti dete i iskreno veruju da deca nemaju ni problema ni razloga za brigu. Ali oni doživljavaju stres na svoj način koji je podjednako snažan kao kod odraslih, pa zadatak roditelja u tim situacijama nije da pogorša stvari.

Savet: Ne zaboravite da pitate dete kako mu je protekao dan, a ako primetite bilo kakve poteškoće, usmerite ga ka rešenju. Nikad ne poistovećujte dete sa ocenom i ne poredite sa drugom decom (drugarima, rođacima, braćom i sestrama).

S tobom čovek ne može lepo

Šta dete čuje : “Jači sam, dakle uvek sam u pravu.”

Posledice: Pretnje brzo prestaju da deluju ako ih ne sprovedete u stvarnost. A ako uz to i fizički kažnjavate dete jer se ne ponaša prema vašim standardima, nemojte se iznenaditi da dete koje je od rođenja zdravo, kasnije ima zdravstvenih problema: migrenu, artritis, bol u donjem delu leđa, astmu, hipertenziju, hronični umor, depresiju i još mnogo toga.

Savet: Poverenje i razgovor mogu učiniti mnogo više od pretnji i ucena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *