Ajvar, gospodar zimnice



Ništa kao domaći ajvar! Upravo iz tog razloga, ovaj srpski recept nešto je što definitivno trebate da zapišete i znate. Vaši ukućani i prijatelji će vam biti zahvalni, to je sigurno! A i vaš stomak. Pa da počnemo!

Sastojci:

  • 30 kg. crvenih paprika
  • 1 litar ulja
  • 200 ml. sirćeta
  • 1/2 kesice konzervansa i so

Priprema:

Paprike ispeći na tradicionalan način. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.

Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano.

Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče.

Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara. Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *