Aronija-hrana i lek



Aronija raste u vidu grma. Ima plod koji je sličan plodu borovnice. Njen plod su bobice tamne boje. Imaju slatko kiselkast ukus. Kada ih jedete imate osećaj da vam se usta sakupljaju zbog vitamina C kojim je ova biljka bogata. Optimalne prinose ostvaruje na sunčanom i prozračnom mestu. Dobro podnosi niske temperature, pa je u nekim krajevima nazivaju i „sibirska borovnica“. Potiče iz Severne Amerike.

Bogata je vitaminima A, C, E, kompleksom vitamina B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), mineralima (cinkom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom) i antioksidantima koji potiču od fenolnih jedinjenja koji vezuju slobodne radikale iz organizma i značajno poboljšavaju stanje organizma, odnosno tela. Može se koristiti kao preventiva, ali i kad se neka od bolesti javi.

Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, podstiče cirkulaciju, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, održava normalni krvni pritisak, sprečava oštećenja oka. Dobre rezultate ima kod lečenja urinarnog trakta i ima uticaj na smanjenje rasta mikroorganizama pojedinih vrsta bakterija, kao što je Ešerihija koli.  Ima pozitivan uticaj na smanjenje broja ćelija kancera. Redovnim konzumiranjem aronije jača imuni sistem i usporava se starenje. Ima malo kalorija, a puno dijetalnih vlakana i hranljivih materija, pa je veoma dobra kada se koristi u režimu dijete. Utiče na smanjenje telesne mase. U organizmu izaziva osećaj sitosti. Daje snagu i energiju.

Od aronije se mogu koristiti bobice i lišće.

Bobice se koriste sveže ili osušene. Beru se krajem jula meseca kada su sjajne, sočne i crne, a onda se od njih sprema sok, sirup, kompot, džem, žele, može se koristiti i u pripremi poslastica ili se suše.

Preporučuje se dnevno jedna kašika sušenih bobica aronije, odnosno 20 do 30 grama dnevno.

Lišće aronije, koje se koristi za čaj, najbolje je brati u jesen kada promeni boju. Osušiti i čuvati u papirnoj kesi.

Čaj od aronije je veoma prijatnog ukusa i ima divnu boju. Preporučuje se maksimalno 3 puta konzumiranje ovog čaja u toku dana.



Čaj od aronije

Kašiku izmrvljenih i osušenih listova aronije preliti sa dva decilitra vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procediti i po želji zasladiti medom ili šećerom. Možete dodati i nekoliko kapi limuna.

Sok od aronije možete praviti na više načina. Međutim, zbog njenog karakterističnog kiselkastog ukusa, meni i mojim ukućanima se najviše dopada sok koji spremam na sledeći način.

Sok od aronije

Tri kilograma bobica aronije izgnječiti rukama. Dodati 3 limontusa i ostaviti da odstoji, dok prokuvate 10 litara vode. Prelijete vodom aronju i ostavite da se potpuno ohladi. Procedite i dodajte 1 kg 200g šećera. Promešajte nekoliko puta, dok se šećer ne otopi. Sakupite u plastične flaše, a onda u zamrzivač. Po potrebi odmrznite i koristite.

Za prijatno raspoloženje i dobro društvo možete napraviti i liker od aronije.


Liker od aronije

U staklenu flašu staviti 200-250g bobica aronije. Preliti ih šećerom i dopuniti flašu rakijom. Ne treba da bude jaka rakija, jer onda liker ima opor ukus. Možete dodati i nekoliko kašika meda i malo vanile, što već zavisi od ukusa. Ostavite da liker odstoji na sunčanom mestu dvadesetak dana i možete ga konzumirati.

Na iternetu možete naći i predloge za pripremu džema i slatka od aronije.

Smatram, da je efektivnije korišćenje ove biljke kao čaja ili njena konzumacija osušenih plodova uz musli ili na neki drugi način kako Vama odgovara. Možete je grickati dok gledate omiljenu seriju ili film. Sigurno neće  Vam naškoditi!

Međutim, treba biti uporan. Ne možete očekivati rezultate samo jednim korišćenjem, odnosno konzumacijom aronije. Potrebno je obratiti pažnju na fizičku aktivnost i nastaviti sa zdravim navikama.



Autor: Nela

Foto: Pixabay

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *