Bogorodičina crkva na Vražjem kamenu


Crkva Presvete Bogorodice nalazi se u selu Donja Trnica, a od Trgovišta je udaljena tri kilometara. Nalazi se na stenama pored same reke Pčinje.

Mesto na kome se nalazi ovaj drevni hram je dobilo ime prema visokim kamenim piramidama koje je narod prozvao Vražji kamen za koji vezuju mnoge legende. Visana ovih stena je oko 60 metara. Predeo veoma podseća na Meteore u Grčkoj.


Ovaj srednjevekovni hram potiče iz 16. veka što se zaključuje na osnovu očuvanih fresaka, mada nema istorijskih izvora o tačnom datumu nastanka.

U arhitektonskom pogledu to je jednobrodna pravougaona građevina manjih dimenzija, zasvođena poluobličastim svodom. Tradicionalno na istočnoj strani nalazi se polukružna oltarska apsida, a na zapadnoj priprata koja je dograđena u XIX vek.


Ono što je čini zanimljivom je zidani ikonostas. Freske su delimično sačuvane i sadrže tradicionalne teme. Novija priprata izgrađena koso prati nepravilnost terena. Kosa priprata je velika retkost u pravoslavnim hramovima.

Zidanje crkve izvršeno je naizmenično ređanim kamenom i redovima opeke. Ovakav način zidanja ima, pored estetske, i bitnu konstruktivnu ulogu. Pravilni redovi opeke uspostaljaju bolju vezu i izravnavaju zidove od pritesanog kamena, što je zbog specifičnosti terena bilo neophodno.


Velika retkost su, takođe, i stare zidane oltarske pregrade , visine do dva metra. Ovakve zidane ikonostase imali su samo veoma stari hramovi. Ikonostas ukazuje na izuzetnu umetničku i istorijsku vrednost ovog hrama. Freske su rađene u periodu od 1350. do 1380. godine.


Foto: Pčinjski 017 – PORTAL

Izvor: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *