Brnabić: potpisivanje ugovora sa korporacijom “Oracle” kruna uspeha srpske digitalizacije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Data centru u Kragujevcu da se potpisivanjem ugovora sa korporacijom “Oracle” Srbija pozicionira kao lider u IT sektoru u jugoistočnoj Evropi.

Premijerka je naglasila da je ovo kruna uspeha srpske digitalizacije i pokazatelj šta sve Srbija može da uradi i dodala da Vlada Srbije i te kako veruje u domaću pamet.

Ona je podsetila da “Oracle” u Evropi posluje samo u Londonu, Frankfurtu i Milanu, a od danas i u Kragujevcu.

Mi smo u prva dva meseca ove godine zabeležili istorijski rekordan izvoz usluga iz našeg informacionog i komunikacionog sektora. Samo u januaru i februaru ove godine ukupan izvoz je bio 347 miliona evra, što je za 42,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navela je ona.

Brnabić je dodala da to govori o tome koliko Srbija brzo napreduje i koliki potencijal ima za privredni rast.

Ugovor koji smo danas potpisali sa korporacijom “Oracle” i samo njihovo prisustvo ovde u Data centru u Kragujevcu, ali i pružanje usluga iz Srbije, nama će dodatno olakšati da dovodimo još novih kompanija u Srbiju. Takođe, i da obezbedimo da naše start-ap i inovacione kompanije još brže rastu, rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila nadu da će izvoz u IKT sektoru u budućem periodu napredovati uzlaznom putanjom.

Očekujemo da ove godine srušimo sve rekorde uprkos svim izazovima u čitavom svetu, a posebno u Evropi i da naš izvoz dođe na 2,5 milijarde evra samo iz IKT sektora. To znači 2,5 milijarde evra izvoza naše pameti i inovativnosti iz Srbije, navela je premijerka.

Ona je dodala da je Srbija država naprednih tehnologija, obrazovanja i znanja, a saradnja sa svetskim IT gigantom, kakav je “Oracle”, to samo potvrđuje.

Brnabić je najavila i da će u julu ove godine biti otvorena još jedna zgrada u okviru Data centra u Kragujevcu, gde će biti smešteni i čuvani podaci svih bezbednosnih službi u Srbiji.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović rekao je da je ovo prva investicija globalnog IT giganta, kakav je “Oracle”, u ovom delu Evrope i prva van Evropske unije.

Regionalni direktor kompanije “Oracle” za severnu i istočnu Evropu Kenet Johansen poručio je da je ovo veliki dan za ovu kompaniju.

Mi ovde otvaramo prvi centar van Evropske unije koji je posvećen razvoju zdravstvenog sektora i elektronskoj upravi, ali i za potrebe ostalih kompanija u Srbiji, rekao je Johansen i istakao da oni u Srbiji vide potencijal za ceo Balkan.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *