Brnabić:Država snažna, institucije rade,nasilje neće pobedi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je država snažna, institucije rade svoj posao, i da nasilje neće pobediti.

Foto: Direktno.rs

Ona je istovremeno apelovala na građane da se ne okupljaju kako bi sačuvali zdravlje i sprečili još veća oboljevanja od korona virusa i naglasila da trenutno nema preče borbe osim sa koronom, a da će vremena za proteste biti.

Brnabić je za TV Pink navela da je puna podrška borbi sa korona virusom najvažnija, a što se tiče drugih tema, prevashodno političkih, najvažniji je dijalog Beograda i Prištine.

Dodala je da je važna puna podrška predsedniku Vučiću koji se, kako je rekla, bori za budućnost generacija koje dolaze.

Brnabić je ocenila da su ovo zaista teška vremena za Srbiju.

“To je borba svih nas pojedinačno, nije ovo borba nije jedne vlade i Kriznog štaba već svakog pojedinca za društvo i protesti i bilo kakva okupljanja predstavljaju neodgovorno i neozbiljno ponašanje koje šteti našem zdravstvenom sistemu i zato je apel da se ljudi ne okupljaju”, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da su brojke što se tiče obolelih nešto bolje od jutros u odnosu na jučerašnji dan, ali da je daleko od toga da je situacija pod kontrolom.

Zato su, kaže, okupljanja veliki rizik.

“Za proteste uvek ima vremena, a za borbu sa korona virusom više nema”, poručila je premijerka.

Istakla je i da je tokom nasilja na protestima pričinjena velika materijalna šteta.

Premijerka Brnabić kaže da čeka brojeve, kako bi videla koliko je to uništene imovine na protestima.

Imali smo samo one prve dve večeri 30 miliona dinara samo u gradu Beogradu uništene javne imovine i nekih milion evra što javne, što privatne imovine, naglasila je Brnabić, naglasivši da to neko mora da plati.

Rekla je da je pokazan demokratski kapacitet naše zemlje, kao što je pokazan i demokratski kapacitet vlasti, podsetivši na proteste “1 od 5 miliona” koji su trajali duže od 12 meseci u mnogim gradovima Srbije i da nikada nije reagovala policija na ulicama.

Ona je ukazala da se desilo i to da su sada oni koji su pozivali na nasilje i sami završili kao žrtve.

Ukazala je da je dobro što je država snažna i što institucije rade svoj posao.

“Šta god bilo ko rekao trudili smo se da osnažimo naše institucije i zaštitimo naše građane od nasilja, nasilje neće pobediti “, rekla je ona i dodala da se država bori da sačuva mir i stabilnost.

Istakla je da još uvek nije jasno šta je svrha protesta i da je čula nekoliko različitih poruka.

Premijerka je rekla da mnogi poštuju mere i pridržavaju sve saveta struke, a da onda drugi izlaze na ulicu, i tako ugrožavaju i sebe i druge.

“Meni je ovo do sada najsnažniji udar na sistem Vučića i svakako su se i ranije posle izbora videli pokušaji destabilizacije. Bez sumnje ima i upliva stranog faktora”, rekla je je Brnabić i dodala da ima medija koji plasiraju “brutalno lažne vesti”.

Rekla je i da ako se građani već okupljaju nastoje da poštuju epidemiološke mere, nose maske, drže odgovarajući razmak

“Društvo ima jednog zajedničkog neprijatelja i ovo je rat protiv korona virusa, hajde zajedno da ga pobedimo pa ćemo posle da se razračunavamo i da kazete sve šta hoćete i šta želite. Da li možda neko od njih ima savet za krizni štab? Dajte nam zahteve i formulišite ih, ali nemojte da sedite tamo”, rekla je premijerka.

RTV

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *