Bujanovačka Banja prisustvovala konferenciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije

U organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u Palati Srbija juče je održana konferencija povodom zavrsetka „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“.

Na konferenciji na kojoj je po pozivu ministarke zdravlja prof.dr. Danice Grujičić Bujanovačka Banja pored direktora ostalih zdravstvenih centara bila učesnik, predstavljeni su ostvareni rezultati i realizovane aktivnosti u periodu od 2015. do 2022. godine.

Bilo je reči o tome koliko se za ovaj period od 7 godina doprinelo unapređenju pristupa kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji: počevši od digitalizacije i pravilnika koji su uvedeni i usvojeni, kampanja na smanjivanju konzumacije antibiotika i promociji češćeg pranja ruku, da je i u tom pravcu, izvršena edukacija preko 26. hiljada zdravstvenih radnika, studenata, dece i roditelja u pomenutim oblastima, da je u ovom periodu značajno unapređeno elektronsko izdavanje recepata.

U okviru DPRZ nabavljeno je i instalirano 12 tehnološki najsavremenijih linearnih akceleratora (aparata za zračnu terapiju) za pet onkoloških centara (Beograd, Sremska Kamenica, Niš, Kragujevac i Kladovo), što je značajno povećalo nivo kvaliteta zračne terapije pacijentima obolelim od malignih bolesti.

Domovima zdravlja u okviru DPRZS dodeljeni su grantovi u ukupnom iznosu od 2,3 miliona evra za pojedinačne projekte u cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite, a od posebnog su značaja i ostvareni rezultati u oblasti kontrole upotrebe antibiotika i antimikrobne rezistencije kao i finansiranja zdravstvenih ustanova i izrada predloga Plana optimizacije zdravstvenih ustanova- Master plana.

Pored ministarke zdravlja, Bujanovačke Banje i predstavnika zdravstvenih centara iz čitave Srbije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Svetske banke (SB), Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Delegacije EU u Srbiji i drugih međunarodnih organizacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *