CENTRALNA PROSLAVA – 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i 700 godina od upokojenja drugog ktitora manastira Svetog kralja Milutina

Foto: Pčinjski017-portal

Ponedeljak, 07. jun 2021.god. Pričnjski 017 – portal. Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog je sagradio Vizantijski car Roman IV Diogen na obali reke Pčinje pre 950 godina. Sveti kralj Milutin, jedan od najznačajnijih sprskih vladara (zvanična titula kralja Milutina glasila je Stefan Uroš, po milosti božjoj kralj – i samodržac svih srpskih zemalja i primorskih) je sagradio i obnovio 40 manastira i Crkava a upravo je zahvaljujući njemu manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog dobio novu veću Crkvu. Ove godine (13.juna) će molitvenim sabranjem u manastiru biti obeleženo gotovo milenijemsko postojanje manastira.

Foto: Pčinjski017-portal, jun, 2021.

Njegova Svetost Patrijarh sprski G.G.Porfirije će načalstvovati svetom Liturgijom 13.juna sa više arhijereja naše svete Crkve. Očekuje se dolazak i pokrovitelja proslave, predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vucica, Arhimandrita Metodija (igumana Hilandara), mnogih gostiju iz zemlje i inostranstva..


Pravoslavna Eparhija vranjska temeljno i detaljno sprema ovaj istorijski dogadjaj, pripremni radovi u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog se privode kraju. Manastir je u punom sjaju, ogromna površina svih konaka, manasitrske porte i okoline manastira je sredjena, sve sija i u samoj manastirskoj Crkvi, centralnom mestu manastira gde se nalaze mirotočive mošti sv.Prohora gde se svakodnevno služi sveta Liturgija i ostala bogosluženja. U planu je postavljanje 2 pontonska mosta preko reke Pčinje u samoj blizini manastira kako bi se smanjila gužva na postojećem mostu jer se očekuje veliki broj vernika iz Srbije i svih susednih zemalja.Pozivamo sve vernike da 13.juna zajedno svečano obeležimo veliki jubilej ove naše svetinje. Sveta Liturgija počinje u 09h a apelujemo na sve koji planiraju da dodju u manastir da to učine ranije (7h) kako bi sve proteklo u najboljem redu i da ovaj veliki jubilej bude liturgijski i svečano proslavljen veličanstvenim skupom na čelu sa patrijarhom.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *