Vitamini koji obezbeđuju zdravu kožu


Koža najveći organ našeg tela, zato treba da bude u našem fokusu, a daće nam onoliko koliko joj sami budemo pružali.

Vitamini za kožu

Pored spoljašnjih faktora na kožu utiče i unošenje određenih vitamina. Vitamin D je jedan od najboljih vitamina za kožu, zajedno sa vitaminima C, E i K. Ako obezbedite dovoljno vitamina, vaša koža ima mogućnost da izgleda zdravo i mlado.

Vitamin D

Vitamin D se najčešće stvara kada koža apsorbuje sunčevu svetlost. Kada se to dogodi, holesterol se pretvara u vitamin D. Vitamin D zatim uzimaju vaša jetra i bubrezi i transportuje se kroz telo kako bi pomogao u stvaranju zdravih ćelija. On igra važnu ulogu u tonusu kože.

Vitamin C

Vitamin C se nalazi u visokim nivoima u epidermisu (spoljni sloj kože), kao i u dermisu (unutrašnji sloj kože). Ima vitalnu ulogu u prirodnoj sintezi kolagena u telu. Adekvatan unos vitamina C takođe može da pomgone pri rešavanju porblema suve kože, piše Healthline.

Vitamin E

Kao i vitamin C, vitamin E je antioksidans. NJegova glavna funkcija u nezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E može apsorbuje štetnu UV svetlost od sunca kada se nanese na kožu. Fotozaštita se odnosi na sposobnost tela da minimizira štetu uzrokovanu UV zracima. Ovo može da pomogne u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Telo proizvodi vitamin E kroz sebum, masnu supstancu koja se emituje kroz pore kože. Većini odraslih je potrebno oko 15 mg vitamina E dnevno.

Vitamin K

Vitamin K je neophodan u procesu zgrušavanja krvi u telu, što pomaže telu da zaceli rane i modrice. Možete da povećate unos ovog vitamina ako jedete: kelj, spanać, zelenu salatu, kupus, boraniju…

Novosti.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *