Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu

Foto: Pčinjski 017

Podignuta je 1852. godine na mestu stare crkve. Godine 1877. crkva je bila dosta oštećena od turskog bašibozuka iz tetovskog i debarskog kraja, koji su te godine ovuda prolazili idući u rat protiv Srbije.

Bujanovačka crkva Svetih apostola Petra i Pavla, na Svetog Savu 1903. godine

Od 1934. Do 1936. godine na starim temeljima izgrađena je crkva današnjeg izgleda sa centralnim krsto-obraznim delom i kubetom. Crkva je obnovljena prilozima građana, a najveći priložnik bio je Hadži-Petruš Tasić. Osvećena je u nedelju 18. oktobra 1936. godine. Crkvu je osvetio mitropolit skopski Josif, uz asistenciju većeg broja sveštenika i prisustvo mnogobrojnog naroda. Postavljen je i novi ikonostas, a deo crkve je živopisan. Ikonostas i freske u kubetu izradio je poznati akademski slikar iz Kumanova Trajko Muftinski. Njegova porodica je posedovala neki stari slikarski priručnik, što mu je bilo od velike koristi pri radu.

Zvonik crkve je obnovljen i rekonstruisan 1982. godine. Narednih godina je obnovljena ograda, uređeno dvorište, popravljene odaje. Godine 1994-96. izgrađen je parohijski dom. Limeni pokrivač na kubetu crkve zamenjen je bakarnim 1999. godine.

U toku 2001. godine, do crkvene slave Petrovdana, (12.07.) izvršena je rekonstrukcija crkve: zamenjen je krov, zvonara i zidovi okrečeni, pod crkve i deo zida popločan je mermerom, restauriran je ikonostas, (ikone su rad zografa iz manastira sveti Stefan – Gornje Žapsko) itd. Sredstva za rekonstrukciju su pomoć Republike Srbije, bujanovačke opštine, privrednih organizacija Bujanovca i dobrovoljni prilozi građana.

Autor: mr Jovan Stojković

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

2 thoughts on “Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Bujanovcu

  1. Veoma sam počastvovan kada sam ugledao moj prilog o crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u našem Bujanovcu. To je i dokaz da moj dugogodišnji rad u beleženju istorije Bujanovačkog kraja nije zaboravlje. Veliko hvala redakciji. Jovan Stojković

    1. Poštovani,
      gospodine Jovane hvala Vam što ste nam se obratili. Trudimo se da objavimo sve ono što je vredno. Objavljivaćemo i u budućem periodu. Ako imate još materijala ( a ne sumnjamo u to ) možete nam poslati i mi ćemo to objaviti. Veliki pozdrav od Redakcije SRB-info portala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *