Čuvar zdravlja: 6 razloga zašto biste trebali jesti mladi luk

Mladi crni luk, zajedno sa belim lukom, crvenim lukom i prazilukom, pripada biljci Allium i vesnik je proleća. Ima poseban ukus i miris, ali je takođe veoma zdrav jer je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima.


Mladi luk možete pripremiti na različite načine, ali za maksimalne zdravstvene beneficije najbolje je jesti luk sveži sa dugim zelenim lišćem. Interesantno je da su nutritivne vrednosti u zelenom delu veće od onih u glavici. Tako, u kilogramu glavice mladog luka postoji oko 8,5 grama vitamina C, au zelenom lišću oko 38 grama. Ima oko 0,3 miligrama karotena u glavici i 1,2 miligrama u zelenom lišću. U glavici luka ima 175 grama kalijuma, au listovima 231 grama.

SPONZOR OBJAVE

Bivoda Bujanovac

Zašto jesti mladi luk i koje su koristi?

1.Čuva kosti i zube

Zeleni delovi sadrže značajne količine kalcijuma i vitamina K, koji su potrebni za održavanje gustine kostiju i zuba. Vitamin K je takođe ključan u procesu zgrušavanja krvi.

2.Imunitetska bomba

Bogat je vitaminima i mineralima, posebno je bogat vitaminima A i C, koji garantuju zdravlje celog tela, jačaju imunitet i efikasni su borci protiv infekcija u telu. Vitamin A je ključan za zdravlje očiju, zarastanje rana i lečenje određenih crevnih bolesti. Smanjuje rizik od raka i tumora.

3.Smanjuje rizik od raka i tumora

Sadrži alil sulfid koji smanjuje rizik od nastanka tumora ili raka, naročito pružajući snažnu zaštitu od raka debelog creva.

4.Čuvar vida

Bogat je luteinom i zeaksantinom, za koje je dokazano da pomažu očuvanju dobrog vida. Pored toga, sadrži i vitamin A, koji štiti zdravlje očiju. Takođe, uz konzumiranje mladog luka, rizik od makularne degeneracije se smanjuje, što može dovesti do gubitka vida.

5.Doprinosi mladalačkom izgledu

Česta konzumacija mladog luka doprinosi lepoj i negovanoj koži. Vitamin A poboljšava formiranje kolagena čiji nedostatak uzrokuje suvu kožu, pojavu bora i celulita. Vitamin C smanjuje hiperpigmentaciju i stimuliše proizvodnju kolagena, jača kožu i smanjuje crvenilo. Vitamin E hidrira kožu, a selen i bakar su odlični saveznici u borbi protiv starenja ćelija kože.

6.Saveznik za zdravo srce

Mladi luk je saveznik zdravog srca i krvnih sudova. Dobar izvor je kalijuma i biljnog pigmenta koji smanjuje visok krvni pritisak. Sadrži supstance koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i smanjuju mogućnost dobijanja dijabetesa tipa 2.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *