Da li ste se ikada zapitali šta Viber zna o vama?

U današnjem digitalnom dobu, u kojem se sve glasnije čuju glasovi zabrinutosti za privatnost, razumevanje načina na koji aplikacije i različiti servisi prikupljaju naše podatke izuzetno je važno, a jedna od najpopularnijih aplikacija koja se koristi u našem regionu je nesumnjivo Viber. Verovatno vrlo malo ljudi zna šta Viber zna o nama, odnosno koje podatke prikuplja.

Posao i usluge koje nudi ova aplikacija neminovno uključuju prikupljanje ličnih podataka, čiji obim varira u zavisnosti od vrste usluga koje se koriste i interakcije sa platformom, a kompanija tvrdi da ne čita i ne sluša sadržaj privatne poruke ili pozive poslati preko aplikacije, piše Smart Life. Registracijom na Viber, odnosno korišćenjem aplikacije po prvi put, kompanija će uštedeti: Broj telefona Lični podaci kao što su ime i datum rođenja (opciono) Adresa e-pošte (opciono) Interesi koje sami izražavamo Identifikatori uređaja koje koristimo Slika ili avatar (opciono) Imenik (opciono, ali neophodno da vidimo koji od naših kontakata koristi Viber) Kao što se i očekivalo, lokacija je jedna od stvari koje Viber želi da prikupi, tako da zna o nama: Približna lokacija na osnovu pozivnog broja i IP adrese i kućne adrese (opciono) Precizna lokacija na osnovu GPS-a za potrebe određenih funkcionalnosti i marketinga.

Postoje neki podaci koje Viber automatski prikuplja, odnosno podaci koji se prikupljaju pomoću kolačića i drugih tehnologija za identifikaciju uređaja, a to su:

Identifikatori uređaja kao što su IP adresa i jedinstveni identifikatori uređaja

Aktivnosti na mreži (vreme pristupa, posećene stranice itd.)

Aktivnost tokom korišćenja aplikacije

Podaci o interakciji sa zajednicama, kanalima, botovima i poslovnim nalozima

Podaci o operativnom sistemu uređaja, pretraživaču, jeziku i slično

Viber takođe prikuplja podatke koristeći druge izvore, ali pretpostavlja neke stvari:

Informacije o povezanim nalozima društvenih mreža

Pol i interesovanja (pretpostavka)

Pretpostavke zasnovane na podacima trećih strana i interakciji sa reklamnim sadržajem

Ime i broj telefona na osnovu imenika drugih uređaja.

Čak i ako ne koristite Viber, kompanija će saznati vaše ime i broj telefona iz tuđih imenika, nakon čega će moći da vas identifikuje korisnicima ID-a pozivaoca.

Na sreću, možete sprečiti Viber da vas identifikuje. Kompanija Rakuten Viber nedavno je ažurirala svoj Pravilnik o uslovima korišćenja, u kojem je, između ostalog, pojašnjeno kako će deaktivirati korisničke naloge.

Izvor: 6yka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *