„DA SE NE ZABORAVI“ – obeležen međunarodni dan nestale dece


Međunarodni dan nestale dece obeležen je sinoć u Vlasotincu i Subotici, sa istim programom i u isto vreme, u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” i vlasotinačke kancelarije “Bezbedno dete”. U njihovo ime prisutne je pozdravila Jelena Đokić, koja je govorila o potrebi podizanja svesti kod javnosti jer je problem nestanka dece nešto što može da se desi bilo kome.


Prema zvaničnim podacima u Srbiji je prošle godine nestalo 1.407 dece, od kojih je pronađeno 1.204 deteta. To nije problem koji se dešava samo nekom drugom. Može da se dogodi svuda i na svakom mestu. Opasnost vreba sa svih strana i zbog toga svi mora da budemo zagledani u decu, u društvo, jedni u druge – rekla je Đokić.


Publika je videla dokumentarni zapis “Da se ne zaboravi”, Nebojše Ilića Ilketa o nestaloj deci. Ovo je podsetnik da ova deca ne bi nikada bila zaboravljena.
U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio Aleksandar Jović, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, omladinu i sport. On je govorio o značaju obeležavanja Dana nestale dece u Vlasotincu i da će u tome najveći doprinos dati kancelarija “Bezbedno dete”.

Aleksandar Jović


“Suvišno je govoriti o tome koliki košmar u životu roditelja predstavlja nestanak deteta. Mislim da je važno za svaku zajednicu da prati informacije o nestanku dece jer tako svaki pojedinac može da doprinese njihovom pronalasku. Savremene komunikacije omogućavaju brzo i lako povezivanje što može biti od velike koristi prilikom traženja nestale dece. U tom smislu podržavam sistem uzbunjivanja javnosti koji treba da mobiliše snage zajednice na pronalaženju nestalog deteta. Naravno, želja svih nas je da ne bude nestale dece, ali ako se to desi, važno je da imamo efikasan sistem za pronalaženje”, istakao je Aleksandar Jović.


Program je otvoren himnom nestale dece “Da se ne zaboravi”, koju su izvele Marta Stanković, Milena Krstić, Mila Mitić i Petra Dimanić.Ovaj skup realizovan je u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince, i deo je programa manifestacije Dani Vlasotinca.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *