Dan pobede nad fašizmom – 9.maj

Kao znak sećanja na žrtve fašizma tokom Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Na današnji dan, kapitulacijom Nemačke završen je Drugi svetski rat u Evropi, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je nestalo oko 55 miliona ljudi od čega su gotovo 31 milion civili a ranjeno je oko 35 miliona ljudi. Rat je vođen na teritriji tadašnjih 60 država.

Ovaj datum uzet je i za obeležavanje Dana Evrope, a ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležava se i kao Dan Evrope imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima koje su vodili borci protiv nacizma i fašizma – na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Tim pre, Dan pobede predstavlja priliku da se odavanjem počasti stradalima istakne opredeljenje za očuvanje tekovina ostvarenih tom veličanstvenom pobedom.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *