Dan pobede nad fašizmom – 9.maj

Kao znak sećanja na žrtve fašizma tokom Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Na današnji dan, kapitulacijom Nemačke završen je Drugi svetski rat u Evropi, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je nestalo oko 55 miliona ljudi od čega su gotovo 31 milion civili a ranjeno je oko 35 miliona ljudi. Rat je vođen na teritriji tadašnjih 60 država.

Ovaj datum uzet je i za obeležavanje Dana Evrope, a ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležava se i kao Dan Evrope imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima koje su vodili borci protiv nacizma i fašizma – na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Tim pre, Dan pobede predstavlja priliku da se odavanjem počasti stradalima istakne opredeljenje za očuvanje tekovina ostvarenih tom veličanstvenom pobedom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *