Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

Danas 11. novembra, obeležava se državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, događaj koji se odigrao pre tačno 103 godine. Srbija je uzela učešće u obeležavanju ovog datuma jer je u Velikom ratu bila na strani pobednika (sila Antante).

Pošto je na Vidovdan, 28.juna 1914.godine ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, od strane Gavrila Principa, srbina iz Bosne, koja je tada bila u sastavu Austrougarske, taj događaj je Austro-Ugarska iskoristila i Srbiji objavila rat 28.jula 1914.godine. U prvim bitkama na Ceru, avgusta, i Kolubari, decembra 1914.godine Srbi su odneli velike pobede, koje se smatraju prvim savezničkim pobedama u Velikom ratu. Naredne 1915. godine, zajedničkom ofanzivom Austro-Ugarske, Nemačke i Bugarske vojske na Srbiju, nakon žilavog otpora, srpska vojska morala se povlačiti preko Kosova i Metohije, Crne Gore i Albanije put obala Jadranskog i Jonskog mora. Iako desetkovana, srpska vojska se oporavila na Krfu, i odatle će biti prebačena na Solunski front, koji će polovinom septembra 1918.godine biti probijen. Kao posledica srpskih pobeda kapitulirale su jedna za drugom, Bugarska, Turska, Austro-Ugarska i na kraju 11.novembra 1918.godine i Nemačka. Tog dana su sile Antante i Nemačka, posle višemesečnih tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na zabačenoj pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, potpisale primirje.

Odredbe tog dokumenta koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bile su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, postupanje tokom primirja. Iako su primirjem prekinuta borbena dejstva, bilo je potrebno još 6 meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat. Ovim činom označen je kraj najvećeg rata (nazvan je i Velikim ratom) koji je svet do tada video, u kojem je učestvovalo 36 država. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila oko 1 300 000 stanovnika, odnosno oko 30% stanovništva.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama potpisnicama sporazuma još od 1919.godine, što je bio slučaj i kod nas do Drugog svetskog rata, a ponovo se obeležava od 2011.godine kada je Narodna skupština izmenom Zakona predvidela da se Dan primirja iz 1918.godine obeležava i to kao neradan dan.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *