Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21.oktobar 1941.godine

Dan sećana na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležava se danas, 21. oktobra kao spomen na krvavu jesen 1941.godine, kada su nemačke okupacione trupe izvršile masovna streljanja civila u Kragujevcu, kao i širom Srbije. Streljanje u Kragujevcu 21.oktobra 1941. godine predstavlja jedan od najvećih zločina nacističke Nemačke u toku Drugog svetskog rata.

Nemačke okupacione snage su u periodu od 19. do 21. oktobra 1941.godine u Kragujevcu i okolini streljale više hiljada civila u znak odmazde. Novija istraživanja utvrdila su da su tokom tih dana stradale 2792 osobe, među kojima su bili i đaci kragujevačke gimnazije.

Povod za streljanje bili su nemački gubici nakon sukoba sa pripadnicima ustaničkog pokreta. U akciji združenih snaga partizana i četnika sa nemačkim trupama, na putu između Kragujevca i Gornjeg Milanovca, bilo je žrtava na obe strane. Nemci su izgubili 10, dok je 26 vojnika bilo ranjeno. Nemački zapovednik u Srbiji general Franc Beme izdao je naređenje da se za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100, a za ranjenog 50 civila.

U znak sećanja na žrtve streljanja Desanka Maksimović je napisala pesmu – Krvava bajka, a Šumarice su pretvorene u Spomen-park.

Unutar memorijalnog kompleksa nalazi se 10 spomenika podignutih na mestima gde su se nalazile humke streljanih. Centralni spomenik predstavlja Spomenik streljanim đacima i profesorima. Postao je simbol Spomen-parka i grada Kragujevca. U okviru parka se nalazi i Muzej 21. oktobra.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *