Danas je GOREŠNJAK ili ARANĐELOVDAN: Neka vam dan bude ispunjen radošću, dobrota se danas stostruko vraćaSrpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, u narodu poznat i kao Gorešnjak, jednog od sedam velikih anđela serafima za koje se veruje da su učestvovali u stvaranju sveta.

U narodu je današnji praznik poznat kao letnji Aranđelovdan i za njega se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima je onima koji poštuju hrišćanske norme danas zabranjen skoro svaki rad.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji je prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici “Dostojno jest”.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra. Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada. Aranđelovdan je ceo posvećen dobroti i davanju, pa tako i ljudi treba da se sete svojih bližnjih kao i onih koji imaju manje nego oni.

U nekim krajevima arhanđela Gavrila slave čobani i zovu ga volujski svetac. Od 8. aprila, dan posle Blagovesti , pa sve do 28. jula, nastaje period koji se u narodu zove Gorešnjaci – najtopliji dani u toku godine, vreme kada vladaju velike vrućine.

Izvor: dnevno.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *