Danas je Medjunarodni dan deteta

Danas obeležavamo dan iskonske čistote jedne malene duše, pune željom da što pre i bolje upozna ovaj svet. Danas slavimo Međunarodni dan deteta.

Ovaj dan je samo podsetnik da prava deteta nisu samo prazna slova na papiru, već nesto sto je stvoreno iz ljubavi ima pravo da živi u ljubavi. Da nas natera da zastanemo na trenutak i u sebi probudimo tu ljudskost koja je u korak sa “modernim” vremenom počela nestajati. Za početak, ne krenemo da vičemo sto je prosut sok na majici koja je pre 2 minuta obučena ili što je dobilo slabiju ocenu na testu iz matematike. Da u sebi uvidimo da smo i tolerantni ljudi kada bi posle posla da “dremnemo”, dok se pod prozorom, u komšiluku, odvija prava fudbalska utakmica, gde se skupio ceo blok ili pola grada da navija. Ili da naučimo svoje dete da za igru i druženje nije bitno koje si boje kože, pola ili vere, koliko ko ima, već da je jedino bitno koliko znači deliti: igračku, užinu, klupu, sutra: radni sto, dok se sprema jedan od najtežih ispita na fakultetu ili radni prostor kada kolegi treba pomoći. Zaustavimo se kada krenemo da svom detetu kupimo hiljaditu igračku sa kojom će se igrati pola sata i pomislimo: “Šta smo učinili za neku drugu, tuđu decu, koja nemaju, koja negde gladuju, trpe porodično ili vršnjačko nasilje?” Ili obrnuto, pod teretom kompleksa i ambicija: da nam se naše dete ne čini talentovanim, poslušnim, pametnim u odnosu na drugu decu.

Dete znači odgovornost, ono je naš odraz i naš učitelj koji nas svake sekunde opominje da za sve moramo biti umereni, a da je jedino važna beskonačnost nesebičnog davanja dobrote i plemenitosti, nas kao: roditelja, rođaka, pedagoga, prijatelja, suseda, kolega,…, celokupnog društa. Deca su naša budućnost koja ubrzano raste i dolazi, zato je svaki dan Medjunarodni dan deteta, pored 01. jun-a ili 20. novembar-a.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *