Danas je predstavljena monografija „Caričin grad Justiniana Prima“


Danas je u Narodnom muzeju u Vranju predstavljena je monografija pod nazivom „Caričin grad Justiniana Prima“, autora Veroljuba Trajkovića. Zamenik gradonačelnika Milan Ilić pozdravio je prisutne i rekao da je monografija vredno svedočanstvo o jednom od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu, koji je, prema istorijskim izvorima, podigao veliki vizantijski car Justinijan.

“Ovo je bez sumnje delo koje će svedočiti budućim generacijama o najvećem lokalitetu ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i u svetu. Grad Vranje će uvek pružati podršku inicijativama koje imaju za cilj negovanje kulturno – istorijske baštine. Siguran sam i da će dobra saradnja muzeja u Vranju i Leskovcu biti nastavljena. Ova monografija, između ostalog, može da bude i putokaz kako možemo da radimo na sličnim izdanjima o spomenicima na teritoriji našeg grada”, izjavio je Ilić.

„Autor je posvetio 40 godina profesionalnog rada istraživanju i proučavanju istorijske i kulturne baštine juga Srbije i dodala da je ova monografija nesumnjivo najznačajniji rad autora. Muzej je deo velikog projekta od izuzetnog značaja za nacionalnu kulturu i državu”, rekla je direktorka Muzeja Maja Aleksić.

Autor Veroljub Trajković zahvalio se institucijama i pojedincima koji su pomogli ovo izdanje. On je govorio o značajnijim istraživanjima Caričinog grada, koja su počela 2006. godine, kao i o samom objektu, strukturi i tehnikama prikupljanja podataka. Istakao je da je površina lokaliteta 12 hektara, a da je dužina akvadukta zapravo 22 kilometra umesto 18, kako se smatralo. “Caričin grad nalazi se na preliminarnoj UNESCO listi svetske baštine”, dodao je Trajković.

O knjizi su govorili stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, arhitekta Ivana Cvetković i istoričar Đorđe Stošić, koji su istakli da su zaštita i očuvanje istorijskih lokaliteta jedna od najvažnijih stvari u državi. Oni su dodali da je Caričin grad važno arhitektonsko nalazište i istorijski lokalitet. Govorili su i o toku istraživanja, ističući da je grad nastao u 6. veku, ali je postojao samo 80 godina.

Današnja promocija organizovana je u okviru tradicionalne manifestacije ,,Vranjsko kulturno leto“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *