Danas obeležavamo KRSTOVDAN – Vozdviženje Časnog krsta, pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Gospod Isus Hristos

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas obeležavaju Krstovdan – Vozdviženje Časnog krsta, pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Gospod Isus Hristos. Časni krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Danas se obavezno posti i ne jede riba.

U svim Hramovima se služi sveta Liturgija. Njegovo Preosveštenstvo Episkop vranjski Gospodin Pahomije služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu u selu Davidovac (opština Vranje).

Car Konstantin Veliki je nakon preuzimanja vlasti nad celim Rimskim carstvom želo da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji.Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da sazna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja. Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“ i klinove kojima je bio prikovan za Krst. Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, položiše sva tri krsta na mrtvaca.

Kada je Časni krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnešen na Golgotu gde se okupilo mnogo ljudi sa željom da se poklone velikoj svetinji i dodirnu je. Patrijarh Makarije odlučio je da podigne Krst na jedno uzvišenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *