Danas proslavljamo Svetog velikomučenika Prokopija

U sredu 21.jula 2021.godine kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog velikomučenika Prokopija, u parohiji žbevačkoj – u selu Ljiljancu u hramu posvećenom ovom velikomučeniku, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je episkop vranjski gospodin Pahomije.

Posle službe osveštani su slavski kolač i slavsko žito, koje su u čast i pomen Svetom Velikomučeniku Prokopiju spremili ovogodišnji kumovi iz Ljiljanca.

Vernici sela Ljiljance danas spremno dočekuje drage goste i praznična radost se iz crkvene porte posle trpeze ljubavi seli u domove Ljiljančana.

U pojedinim krajevima, današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece. Svetog Prokopija neke porodice slave kao krsnu slavu. Na Svetog Prokopija se ne valja kupati u reci, izbegava se kopanje zemlje. Kaže se da na današnji dan ‘ne valja bosti ni zemlju, ni platno, jer nije dobro zbog ujeda zmija’.

Malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime. Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka.

Sv.Prokopije je rođen u Jerusalimu. Ime po rođenju bilo mu je Neanije, a bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana. Prema legendi, u vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Na tom putu desio se jak zemljotres nakon koga mu se obratio Bog rečima: “Neanije, kamo ideš, i na koga ustaješ?”. Na njegovo pitanje: “Ko si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam”, pokazao se u vazduhu presvetli krst, kao od kristala, i začuo se glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji, ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”. Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Kao pobedilac ušao je u Jerusalim i objavio majci da je hrišćanin. Izveden pred sudiju, on skide sa sebe pojas vojvodski i mač, i baci pred sudiju, pokazavši time, da je on samo vojnik Hrista Cara.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *