Duhovi – Sveta Trojica


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najvećih praznika / Svetu trojicu ili Duhove, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i “rođendan” Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

To je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, koji se takođe slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja.

Taj praznik nazvan je Sveta trojica, jer se, prema jevanđelima, pored Svetog Oca i Sina, na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice – Sveti Duh.

Prvi dan Duhova posvećen je jevanđelskom događaju – silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenika. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a crkveni pod se prekriva travom.

Svetom Duhu vernici upućuju svakodnevnu molitvu, priziva se pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na početku arhijerejskih sabora, na krštenju u crkvi…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je Duhove za dan MUP-a i dan policije, koji se obeležava u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.


U mnogim mestima Srbije, kao i među Srbima u rasejanju, tog dana prolazila je povorka krstonoša. U pojedinim mestima litija iz hrama ide i danas do polja i vinograda.

Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, slavi se i u mnogim selima u pirotskom kraju. 

Ovaj praznik se još naziva Pedesetnica, a to je i esnafska slava trgovaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *