Decembar

Foto: Pexels

Svetlucav i misteriozan decembar. Mesec koji je mnogo puta opevan u pesmama i bio tema mnogih filmova. Mesec koji asocira na lepotu zvezdane noći sa mnogo snega.

On je najstarije zimsko čedo i ima čast da baš on otvori sezonu praznične euforije. Za vreme njegove vladavine prvi put zasvetle novogodišnje dekoracije u domovima, on je taj koji stvara prvi sneg i najavljuje Deda Mraza.

Magičan i suptilan decembar je tu da nam donosi inspiraciju i da nam ukaže na značaj toplote doma. Pokazuje nam lepotu i sve čari zime, ali nas polako i priprema za moguću surovost i hladnoću januara i prevrtljivost februara. Tu je da nas svojom magijom unapred bar malo nagradi za hrabrost sa kojom moramo izdržati okrutno – hladne dane koji su pred nama.

Ali on ima i svoju drugu stranu. On je mesec rekapitulacije i svođenja računa. On nas navodi da razmišljamo o tome šta smo postigli u godini koja je već na izmaku. I ukoliko se naši stvarni rezultati ne slažu sa očekivanim, decembar može znatno da nam naruši raspoloženje. Predivan decembar može da bude veoma manipulativan, sa jedne strane nam nudi svu svoju lepotu i magiju, a sa druge nas podseća na našu stvarnost, koja nekada nije onakva kakvu smo priželjkivali.

Ali ako ga posmatramo kao miroljubivog i dobrog profesora koji nam samo pokazuje rezultate testa i bodri nas da ubuduće budemo još bolji, a ne kao kritičara, dobićemo motivaciju da se trudimo da u sledećim zadacima prevaziđemo sebe i učinimo ga ponosnim. Ako ga doživimo kao prijatelja kome možemo da se požalimo, koji nam pruža podršku, koji nas savetuje i veruje u nas, videćemo njegovu nemerljivu lepotu i sjaj.

Neka vam decembar bude mesec praznične euforije i povod za slavlje svega postignutog u tekućoj godini. Ukoliko i niste zadovoljni postignutim rezultatima, nemojte da krivite sebe i upadate u depresivne epizode, jer je sledeća godina sigurno vaša. I ne zaboravite da uživate u magiji decembra.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *