Do 10. aprila traje prijava za besplatne udžbenike

Besplatni udžbenici i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su osnovne škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu, biće obezbeđena i ove godine.

Prijava se vrši u školi do 10. aprila 2023. godine, a škole će preko razrednih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika, o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju sledeće kategorije učenika:

  • Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
  • Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
  • Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
  • Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
  • Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3
  • Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.


Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete su:

  • U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
  • U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za ovu namenu, iz budžeta za ovu godinu obezbeđeno je 720 miliona dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *