Donešena deklaracija o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu – 19.oktobar 1918.godinePrvi svetski rat je Srbiji nametnut i to u momentu kada joj nikako nije odgovarao, jer ona samo što je izašla iz Balkanskih ratova. Ulaskom u Velikom ratu Srbija je morala da postavi neke svoje ratne ciljeve. Njihovo definisanje nije bilo lako jer je situacija bila veoma komplikovana, naročito na teritorijama gde srpsko stanovništvo nije bilo kompaktno.

Da je Srbija imala za cilj da po završetku rata izađe ujedinjena sa Južnim Slovenima sa prostora Austro-Ugarske, silama Antante je stavljeno do znanja ali veoma oprezno. Teritorije koje je trebalo ujediniti Antanta je obećavala Italiji kako bi je privukla na svoju stranu. To je dodatno komplikovalo situaciju.

Prvi dokument koji je najavio ciljeve Srbije (“borba za oslobođenje i ujedinjenje sve neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca”) bila je Niška deklaracija iz 7.decembra 1914.godine.

Pored srpske vlade, još jedan činilac koji će raditi na ujedinjenju je Jugoslovenski odbor koji je formiran početkom maja 1915.godine u Parizu. Njihov sastanak organizovan je na Krfu, gde je boravila srpska vlada, i tamo je potpisan dokument 20.jula 1917.godine koji je u istoriji poznat pod imenom Krfska deklaracija.

Početak oktobra 1918.godine bio je važan za ovu borbu oko ujedinjenja jer je u Zagrebu formirano Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba, kao treći činilac ove borbe.

Upravo ovo Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba, na današnji dan 1918.godine je donelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. Ubzo će delegacija Veća je u Beogradu dati izjavu o ujedinjenju preostalog južnoslovenskog etničkog prostora, sada već bivše Austro-Ugarske u jedinstvenu državu sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ostalo je samo da se zvanično ujedine Srbija i Crna Gora, što će se i dogoditi 26.novembra 1918.godine odlukom podgoričke Velike narodne skupštine. Dan pre toga, to isto je uradila i Velika narodna skupština u Novom Sadu, donevši Rezoluciju o prisajedinjavanju Srbiji Banata, Bačke i Baranje.

Posle ovoga ostalo je samo ujedinjenje u jedinstvenu državu. To je uradio regent Aleksandar Karađorđević Proglasom o ujedinjenju 1.decembra 1918.godine. Ta država dobila je ime Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *