Doneta nova Uredba o podsticajima za proizvodnju audiovizuelnih dela

Vlada Republike Srbije donela je novu Uredbu o podsticajima investitorima proizvode audiovizuelna dela. Uredbu će i daljnj sprovoditi Ministarstvo kulture i informisanja tako što će dodeljivati sredstva podsticaja u oblasti audiovizuelne proizvodnje.

Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25% kvalifikovanih troškova, a kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30% kvalifikovanih troškova.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje deset epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj Komisiji čiji će zadatak biti ocenjivanje pristiglih zahteva i utvrđivanje da li delo ispunjava uslove za dodelu sredstava.

Detaljnije možete pogledati ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *