DRUŠTVENE MREŽE: Kakav uticaj imaju po nas?Iako društvene mreže nisu nužno zlo, ipak se čini da umesto da nas zbliže, društvene mreže udaljavaju ljude jedne od drugih. Nesvesno usvajamo navike i obrasce ponašanja koje drugi ljudi promovišu kao jedinu ispravnu stvar i sve više vremena trošimo na to da se naše objave svide drugima, umesto da radimo više na sebi a manje na slici koju želimo da prikažemo potpunim strancima.

Složićemo se da se recimo na „Instagramu“ može naći veliki broj korisnih i zanimljivih videa, slika ili objava uopšte; koristan je za promovisanje i deljenje npr. sopstvenih dostignuća ili nekih kreativnih ideja koje mogu značiti drugima.

Međutim, šta je sa onom negativnom stranom da svaki put kad neko od nas poželi da podeli sliku to nikad ne učini bez filtera i doterivanja detalja koji se možda ne bi dopali našim pratiocima? Kod mladih devojaka i žena neretko se javlja nezadovoljstvo sopstvenim izgledom upravo zbog gomile fotošopiranih fotografija sa kojima se svakodnevno susreću na internetu. Razvijaju svest o tome kako njihovo telo nije savršeno a lice nedovoljno lepo a to vodi ponovnoj upotrebi filtera i tako u krug.

To ne treba da podrazumeva neku vrstu potpune zabrane fotošopa ili zabranu upotrebe filtera ali bi bilo korisno ukoliko bi neka aplikacija nudila mogućnost uočavanja sadržaja na kom je bilo šta izmenjeno.Provodeći sve više vremena kraj svojih telefona, brzo krenemo da zaboravljamo na ljude oko nas i prebacujemo sopstvenu svest u virtuelnu stvarnost misleći da smo tamo stvorili prave prijatelje a pritom zanemarujemo one koji su stvarni. Nije redak prizor da grupa prijatelja u kafiću međusobno komunicira preko društvenih mreža iako su na samo par koraka jedni od drugih.

Uz sve to, oslanjajući se previše na sadržaj koji nam nude, manje koristimo sopstvenu maštu i ideje i grabimo ka onome što vidimo na ekranu.

Naravno, postoje izuzeci. Iako su ove platforme prepune različitih stavova, kritika ili pohvala u vezi sa važnim pitanjima u društvu, većina ih koristi uglavnom samo za komunikaciju.

Društvene mreže umeju da budu korisne ukoliko naučimo kako da ih bezbedno i pravilno koristimo.

Milena Mladenović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *