Dugorepi svračak naselio jug Srbije – ornitolozi ga otkrili na granici sa Severnom Makedonijom

Foto: Carl Taylor

Na području opština Bujanovac i Preševo pronađena je nova vrsta ptice za Srbiju – Dugorepi svračak (Lanius nubicus). Ovu pticu otkrili su početkom maja ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Ptice su ornitolozi uočili na granici sa Severnom Makedonijom u trenutku kada se se gnezdili.

– Bilo je prošlo podne i upravo smo završavali teren kada mi je u vidokrug doletela omanja ptica upadljive crno-bele obojenosti. Posle kratkog posmatranja dvogledom, veoma sam se obradovao jer sam prepoznao dugorepog svračka. Nešto kasnije primetili smo i ženku – objasnio je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta, a preneo Radio021.

Inače, dugorepi svračak, uglavnom, živi u mediteranskim suvim travnatim staništima sa žbunjem i drvećem i to na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Ova ptica spaga u grupu selica, koje zimu provodi na području severoistoka Afrike. Struka još kaže i da je kompletna svetska populacija malobrojna, a na Balkanu je vrlo retka i slabo proučena. Do sada je zabeleženo da nastanjuje delove Severne Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Foto: Carl Taylor

– Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje – napomenuo je Rajković.

Tokom ekspedicije, istraživači su zabeležili i druge retke gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška. Sama ekspedicija sprovedena je na jugu Srbije u okviru “projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije”.

Izvor: Edukacija.rs

Projekat podržala opština Bujanovac. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *