Evropska nedelja lokalne demokratije po prvi put u Bujanovcu

U Opštini Bujanovac je prošle nedelje po prvi put obeležena Evropska
nedelja lokalne demokratije.

Evropska nedelja lokalne demokratije je godišnji evropski događaj u okviru koga lokalne vlasti iz 47 država članica Saveta Evrope organizuju javne događaje kako bi se sastale sa svojim građanima i angažovale ih u rešavanju aktuelnih pitanja. Cilj ovog događaja je promovisanje i podsticanje demokratske participacije na lokalnom nivou, podizanje svesti građana o načinu rada lokalnih vlasti, kao i informisanje o mogućnostima učešća u lokalnim procesima donošenja odluka.

Povodom obeležavanja godišnjice Evropske povelje o lokalnoj samoupravi koja je otvorena 15. oktobra 1985. godine, cela sedmica bila je posvećena aktivnostima u čast ovog datuma.

Informativni vebinar za sve opštine u Srbiji bio je organizovan preko Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) dana 14. septembra 2022. godine, nakon koga je počelo prijavljivanje za obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije. Tema je bila „Zaštita životne sredine: Lokalne zajednice preduzimaju akciju“ u čijem fokusu je zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, jačanje otpornosti i rad na postizanju cilja održivog razvoja broj 11: Održive i otporne zajednice, kako bi lokalne zajednice mogle da integrišu predloge građana u svoje planove rada.

Opština Bujanovac prijavila se među prvih deset opština u Republici Srbiji za obeležavanje ovog događaja organizovanjem tri aktivnosti. Zbog toga je dobila reklamni materijal (štampane torbice, blokčiće, olovke, liflete).

U petak, 14. oktobra 2022. godine u Srednjoj školi „Sveti Sava“ učenicima II-2 odeljenja održana je prezentacija o zagađenjima koja potiču iz životne sredine i oboljenjima koja se javljaju kod lokalnog stanovništva usled zagađenja iz životne sredine. Učenicima i profesorima podeljen je reklamni materijal na početku prezentacije. Održavanje prezentacije omogućili su: Biserka Jović, direktor, Lidija Nedić, profesor biologije, Svetlana Manasijević, profesor književnosti i Mirjana Ristić, bibliotekar u SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

U Staklenoj Sali Opštine Bujanovac održan je sastanak sa predsednicima mesnih zajednica Rakovac, Lopardince, Veliki Trnovac i Biljača. Predloženo je da se organizuju sastanci u mesnim zajednicama u vezi uvođenja primarne selekcije otpada kako bi se sprečilo nastajanje divljih deponija i ugrožavanje životne sredine. Predstavnicima mesnih zajednica takođe je uručen reklanmi materijal Evropske nedelje lokalne demokratije.

U subotu, 15. oktobra 2022. godine organizovana je poseta jedinom zaštićenom području na teritoriji opštine Bujanovac – Predelu izuzetnih odlika (PIO) „Dolina Pčinje“. Udruženje građana „Alternativa International“, koje je vodio Mukarrem Ameti i Udruženje građana Ekološko društvo „Bujanovac“ koje je vodila mr Snežana Milošević, organizovali su posetu ovom zaštićenom području. Petnaestoro učenika srednje škole srpske i albanske nacionalnosti zajedno su učili lekcije iz prakse na zaštiti prirode.

S obzirom da je ovo samo deo aktivnosti koje Opština Bujanovac radi na zaštiti životne sredine, verujemo da će se u daljem periodu broj sličnih aktivnosti povećati na opšte dobro i zdravlje lokalnog stanovništva, kao i poboljšanje stanja u životnoj sredini kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou!

„Veliku zahvalnost za organizaciju pomenutih događaja, Opština Bujanovac duguje Jani Pavlović, šefici Odeljenja za životnu sredinu, komunalne usluge, energetsku efikasnost i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština, i Aleksandri Vukmirović, šefici Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju i sekretaru Delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope,“ naglasila je Savetnik za ekologiju i zaštitu životne sredine Snežana Milošević, M.Sc.

Opštini Bujanovac bila je izuzetna čast i zadovoljstvo da dâ svoj doprinos Evropskoj nedelji lokalne demokratije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *